İletişim çağında iletişimsizlik: Black mirror örneği
No communication in the age of communication: The example of black mirror
- Tez No: 870241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ TİMUR DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Black Mirror, İletişim, Sosyal medya, Sosyolojik Film Analizi, Teknoloji, Black Mirror, Communication, Social media, Sociological film analysis, Technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İletişim, günümüzde kullanılan teknoloji ve yeni iletişim araçlarının günlük yaşama dâhil olmasıyla birlikte dönüşmektedir. Modern birey iletişimini artık sanal ortama göre biçimlendirmektedir. Yeni iletişim araçları ve sosyal medya, insanların ilgisini çekerek vakitlerinin büyük bir kısmını sanal ortamda tutmaktadır. İletişimin dönüşümü yanında bazı sorunları da getirmektedir. İletişimsizlik, sosyal medya bağımlılığı, bireyin yalnızlaşması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Günümüzde gelişen teknolojiyle iletişim araçları ev, ulaşım araçları, iş yeri, sosyal ortam, arkadaş çevresi gibi birçok yaşam alanında kullanılabilmektedir. İnsanlar internete ve sosyal medyaya küçülen mobil iletişim cihazları aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir. Bu bilimsel araştırmada, gelişen teknoloji ile iletişim olanaklarının arttığı ama kişilerarası iletişimin azaldığı düşünülerek yola çıkılmıştır. Bütün mobil iletişim cihazları, iletişimi arttırma vaadiyle günlük yaşama dâhil oldu. Dolayısıyla kişilerarası yakınlığı arttırma vaadini hem nicelik hem de nitelik olarak taşımaktadır. Bu araştırmada ele alınan Black Mirror dizisi bölümlerinde aygıtlar iletişimin kendisinin yerini alıp iletişimsizliğe sebebiyet vermektedir. Yeni iletişim teknolojilerinin faydalı yönleri olduğu kadar insanları olumsuz yönde etkilediği iletişimsizlik gibi önemli sorunları ortaya çıkardığı varsayımı yapılarak bu araştırma konusunun incelenmesi gerektiği düşünülmektedir. Bir yakın gelecek öngörüsü ve iletişim teknolojileri eleştirisi yapan Black Mirror dizisi üzerinden teknoloji ve iletişim konusu ele alınmaktadır. Bu çalışmada çözümleme yöntemi olarak sosyolojik film analizi kullanılmaktadır. Black Mirror dizisinden konu ile ilgili bölümler analiz edilmesi sonucunda teknoloji ve iletişim hakkında elde edilen veriler bilimsel dayanaklar çerçevesinde yorumlanacak ve tez çalışması nihayetine ulaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Communication is transforming with the integration of today's technology and new communication tools into daily life. Modern individuals now shape their communication according to the virtual environment. New communication tools and social media attract people's attention and spend most of their time in the virtual environment. Besides the transformation of communication, it also brings some problems. Problems such as lack of communication, social media addiction, and loneliness of the individual may arise. Today, with the developing technology, communication tools can be used in many areas of life such as home, means of transportation, workplace, social environment, and circle of friends. People can quickly access the internet and social media through smaller mobile communication devices. This scientific research was started with the idea that communication opportunities have increased with developing technology, but interpersonal communication has decreased. All mobile communication devices have become part of daily life with the promise of increasing communication. Therefore, it holds the promise of increasing interpersonal closeness both in quantity and quality. In the Black Mirror series episodes discussed in this research, devices replace communication itself and cause miscommunication. It is thought that this research topic should be examined, assuming that new communication technologies, although they have beneficial aspects, affect people negatively and cause important problems such as lack of communication. The subject of technology and communication is discussed through the Black Mirror series, which provides a near-future prediction and criticism of communication technologies. In this study, sociological film analysis is used as the analysis method. As a result of analyzing the relevant episodes from the Black Mirror series, the data obtained about technology and communication will be interpreted within the framework of scientific bases and the thesis study will be finalized.