Yaşam ve Mekansallık Üzerine Bir Deneme: Apartman Projesi
An Essay on Life and Spatiality: The Apartment Project
  1. Tez No: 870250
  2. Yazar: BETÜL SERTKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Post-Truth, Apartman, Anti-Estetik, Sosyal medya, Gerçeklik, Süreç, Simülasyon, Post-Truth, Apartment, Anti-Aesthetics, Social media, Reality, Process, Simulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, sanat ve yaşam ilişkisini Post-Truth çağı perspektifinden ele alarak kişisel deneyimlerin yaratıcı üretimler üzerindeki etkisini incelemektedir. Apartman olgusunu temel alarak gerçekleştirilen bu çalışmada inşa edilen apartman hayali bir yapı olup söz konusu bu yapının strüktürel ögeleri bireysel sanat pratiğinin yayıldığı farklı ortam ve içerikler ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmada, apartmanın girişi sanat pratiğinin başlangıcı olarak tanımlanırken hiyerarşik bir yapı içerisinde yukarı doğru çıkıldıkça her bir katta farklı medyumlar ve kavramlar üzerinden ortaya konulan yapıtlar, apartmanın katları ile ilişkilendirilmiştir. Buradan hareketle,“Yaşam Ve Mekansallık Üzerine Bir Deneme: Apartman Projesi”başlıklı bu tez metni, sosyal yaşam ile mekan arasındaki bağı retrospektif bir şekilde gözler önüne sererken, kişisel deneyimlerin zaman, toplumsallık ve mekanla olan ilişkisini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between art and life from the perspective of the Post-Truth era and analyses the impact of personal experiences on creative productions. In this study, which is based on the apartment building phenomenon, the apartment building is an imaginary building and the structural elements of this building are associated with different environments and contents in which individual art practice is spread In the study, while the entrance of the apartment building is defined as the beginning of the art practice, the works produced on each floor through different mediums and concepts as you go upwards in a hierarchical structure are associated with the floors of the apartment building. From this point of view, this thesis text titled“An Essay on Life and Spatiality: Apartment Project”reveals the link between social life and space in a retrospective manner, while explaining the relationship of personal experiences with time, sociality and space.