Türkiye'de yetişen bazı fiğ (Vicia L.) türlerinin moleküler filogenetik analizi ve dünya'daki türleri ile karşılaştırılması
Molecular phylogenetic analysis of some vetch (Vicia L.) species growing in Turkiye and comparison with the species in the world
  1. Tez No: 870264
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZDOKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜDE ALEV ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fabaceae, Vicia L, ITS, filogenetik, Gibbs serbest enerji, Fabaceae, Vicia L, ITS, phylogeny, Gibbs free energy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Fabaceae familyasının gıda ve yem sanayisinde kullanılan ekonomik öneme sahip en önemli cinslerinden birisi olan Vicia L., toplam 102 takson (63 tür, 22 alttür, 17 varyete) ile ülkemizde temsil edilmektedir. Tarımı yapılan çok az türü bulunmaktadır. Özellikle bazı türler besin değeri açısından önemli yem bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tez kapsamında ülkemizde doğal yayılış gösteren ve ticari öneme sahip türler (6 tür, 1 alttür ve çeşitleri) arasındaki moleküler filogenetik ilişkilerin belirlenmesi amacıyla nükleer ribozomal genlerin iç transkribe boşluklarındaki ITS gen bölgesi (ITS1+5.8s +ITS2) kullanılmıştır. Yapılan PZR çalışmaları ile elde edilen verilerle cins içerisindeki filogenetik ilişkiler Maksimum Likelihood ilişkisindeki GTR (General Time Reversibl Model) parametresinde Gamma dağılımı ile çizdirilmiş ve moleküler filogenetik ağaç elde edilmiştir. Aynı familyaya ait Astragalus mongolicus ve Lupinus luteus türleri ile başka çalışmalarda verileri olan Vicia cinsine ait çalışılan türler NCBI veri bankasından alınmış ve analize dahil edilmiştir. Ayrıca ITS2 gen bölgesine ait sekonder yapıların çizdirilmesi ile de moleküler veriler 2 boyutlu hale getirilerek görselleştirilmesi sağlanmıştır. Gibbs serbest enerji değerleri de çıkartılarak türler arasındaki farklılıklar gösterilmiştir. Sonuç olarak Vicia cinsine ait türler filogenetik çalışmalarda yaygın olarak kullanılan ITS gen bölgesine dayalı ilişkilendirmelerde birbirleri ile morfolojik verilere paralel olarak moleküler filogenetik ağaçta yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Vicia L., a very significant genus in the Fabaceae family that has economic importance in the food and feed business, is present in our nation with a total of 102 taxa, including 63 species, 22 subspecies, and 17 variations. Only a limited number of species are farmed. Certain species are particularly significant as fodder plants due to their high nutritional content. The thesis focused on using the ITS gene region (ITS1+5.8s+ITS2) inside the inner transcribed regions of nuclear ribosomal genes to establish the molecular phylogenetic links between naturally occurring and economically significant species in Türkiye (6 species, 1 subspecies and varieties). The PCR investigations provided data that was used to construct a molecular phylogenetic tree, which depicted the evolutionary connections within the genus. The Maximum Likelihood method was used, using the Gamma distribution in the GTR parameter, to exhibit these relationships. The species Astragalus mongolicus and Lupinus luteus, which are both members of the same family, were selected from the NCBI database along with additional species from the Vicia genus that have been previously examined. These species were included in the study. Furthermore, the molecular data was transformed into a 2- dimensional representation by illustrating the secondary structures of the ITS2 gene region. The Gibbs free energy values were retrieved and the variations between different species were shown. Consequently, species from the Vicia genus were included into the molecular phylogenetic tree with morphological data, using the ITS gene region, a commonly used tool in phylogenetic research.