Övgü ve yergi temaları bağlamında Mütenebbî şiirinde dil ve üslub
Language and style in Al-Mutanabbi's poetry in the context of praise and satire themes
  1. Tez No: 870265
  2. Yazar: MEHMET AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN HAZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mütenebbî, Abbâsî Şiiri, Arap Edebîyatı, Mutanabbi, Abbasid Poertry, Arabic Literature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Câhiliye döneminden itibaren şiir, Arap edebîyatı söz konusu olunca anlaşılan temel tür olmuştur. Klasik Arap şiirinin altın çağı olarak bilinen Abbâsîler döneminde yaşayan Mütenebbî, şiirindeki yeteneği ile Arap edebîyatında büyük bir yere sahip olmuş döneminin en önemli şairlerden biri olarak kabul edilmiştir. Günümüzde bile bir ilham kaynağı olmaya devam eden Mütenebbî şiirleri, kelime seçimi, üslup çeşitliliği ve zengin kültürü ile klasik Arap şiirinin özelliklerini ve inceliklerini yansıtması açısından önem arz etmektedir. Arap şiirinin zengin dilini yansıtan eşsiz örneklerden biri olan Mütenebbî hakkında ülkemizde sadece kısmi çalışmaların yapılmış olması, Mütenebbî'nin ve şiirlerinin incelenmesinin ana nedenini teşkil etmiştir. Çalışmanın konusu, övgü ve yergi temaları bağlamında Mütenebbî şiirinde dil ve üsluptur. Çalışmada, Mütenebbî'nin övgü ve yergi temalı şiirlerindeki dil, üslup ve kaside özellikleri başta olmak üzere Mütenebbî'nin edebî yönü inceleyerek Mütenebbî'nin Arap edebîyatındaki yerini tespit etmek, klasik Arap şiirinin Abbâsî dönemindeki şiir yapısını yansıtmak ve konuya ilişkin yapılacak çalışmalara ön ayak olmak amacı güdülmüştür.
Özet (Çeviri)
Poetry has long been the quintessential genre in Arabic literature since the Jāhiliyya period. Al-Mutanabbi, a luminary of the Abbasid era—the golden age of classical Arabic poetry—holds a distinguished place in Arabic literary history. Renowned for his poetic prowess, Al-Mutanabbi is regarded as one of the preeminent poets of his time. His oeuvre, which continues to inspire contemporary audiences, is invaluable for its reflection of the intricacies and hallmarks of classical Arabic poetry, characterized by meticulous word choice, stylistic diversity, and a rich cultural tapestry. The limited scope of studies conducted in our country on al-Mutanabbi, a paragon of the rich linguistic tradition of Arabic poetry, underscores the impetus for this analysis of his work. This study focuses on the language and style of al-Mutanabbi's poetry, specifically within the thematic contexts of praise and satire. The objective is to elucidate alMutanabbi's stature in Arabic literature by examining the literary dimensions of his work, particularly the linguistic, stylistic, and qasida elements of his poems centered on themes of encomium and invective. Furthermore, this study aims to highlight the poetic architecture of classical Arabic poetry during the Abbasid period and to facilitate future research in this domain.