Fehlerlinguistik: Fehler Türkischer Deutschlerner
Hatadilbilimi: Almanca öğrenen Türklerin yaptığı hatalar
- Tez No: 870281
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hata, hata dilbilimi, Almanca öğrenenler, Türkiye, Errors, error linguistics, German learners, Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Almanca
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 413
Özet
Bu tez, Türkiye'de Almanca öğrenme sürecindeki hataların önemini incelemekte ve çeşitli hata türlerini tanımlamayı ve anlamayı amaçlamaktadır. Teorik bölümde, hata dilbilimine kapsamlı bir bakış sağlanmakta, hataların genel olarak dil öğrenimi için önemi vurgulanmakta ve hata dilbiliminin adımları olan hata tanımlama, hata sınıflandırma, hata açıklama, hata düzeltme ve değerlendirme ile hata terapisi ve önleme ayrıntılı olarak incelenmektedir. Uygulama bölümünde, Türkçe konuşan Almanca öğrenenlerin spesifik hata örüntülerini analiz etmek için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde 100 öğrenci ile yapılan ampirik bir çalışma sunulmuştur. Veri toplama ve analiz metodolojisi açıklanmış, ardından yazım hataları, biçim ve çekim hataları, morfosentaktik hatalar, sözdizimi hataları, kelime seçimi hataları ve metin ve referans anomalileri gibi farklı hata kategorilerini analiz eden sonuçların ayrıntılı bir sunumu yapılmıştır. Analiz, bu belirli öğrencilerde meydana gelen en yaygın hataların net bir resmini sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the significance of errors in the process of learning German by Turkish-speaking learners and aims to identify and comprehend the various types of errors. In a theoretical section, a comprehensive insight into error linguistics is provided, emphasising the importance of errors for language learning in general and examining in detail the steps of error linguistics, namely error identification, error description and classification, error explanation, error correction and evaluation, and error therapy and prevention. In the practical part, an empirical study conducted with 100 students at Tekirdağ Namık Kemal University /Turkey is presented in order to analyse the specific error patterns of Turkish-speaking learners of German. The methodology of data collection and analysis is explained, followed by a detailed presentation of the results, which analyses different error categories such as spelling errors, form and inflection errors, morphosyntactic errors, syntax errors, word choice errors, and text and reference anomalies. The analysis is intended to provide a clear picture of the most common and serious errors that occur in these specific learners.