Lactobacıllus crıspatus, lactobacıllus ıners, gardnerella vagınalıs, atopobıum vagınae ve candıda spp'nin gebelerde araştırılması
Investigation of lactobacillus crispatus, lactobacillus iners,gardnerella vaginalis, atopobium vaginae, and candida spp. inpregnant women
  1. Tez No: 870299
  2. Yazar: EZGİ GÖZÜN ŞAYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida spp, Erken doğum, Lactobacillus iners, Lactobacillus crispatus, Vajinal mikrobiyota, Candida spp, Preterm birth, Lactobacillus iners, Lactobacillus crispatus, Vaginal microbiota
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Erken doğum, yenidoğan morbidite ve mortalitesinde önemli bir risk faktörüdür. Vajinal mikrobiyotada bazı mikroorganizmaların erken doğum konusunda ön plana çıktığı görülmektedir. Kommensal laktobasillerin, optimal düzeyde varlığının patojen kolonizasyonunu önlemede etkili olduğu bilindiğinden vajinal mikrobiyotadaki oranları kritik önem taşımaktadır. Lactobacillus crispatus baskınlığının erken doğuma karşı koruyucu; buna karşın Lactobacillus iners kolonizasyonunun erken doğum için bir risk oluşturduğuna dair bildirimler vardır. Erken doğum yapan kadınlarda vajina mikrobiyotasında yüksek miktarda Gardnerella vaginalis ve Atopobium vaginae bulunduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda erken doğum riski olan ve olmayan gebelerde bu mikroorganizmaların sıklığı ve Candida türlerinin dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza normal ve erken doğum yapan 18-45 yaş arasında 44 gebe dahil edildi. Gebelerden iki adet vajinal sürüntü örneği alınarak sürüntülerden biri Candida maya mantarları kültür değerlendirmesi için kullanıldı. Diğer sürüntü örneği ise moleküler çalışmalar için Hanks' balance solüsyonu içerisine alındı. Moleküler çalışmaların sonuçlarına göre 44 gebenin 16'sı (%36,36) Gardnerella vaginalis açısından pozitif, 28'i (%68,18) negatif, 14'ü (%31,82) Atopobium vaginae pozitif, 30'u (%68,18) Atopobium vaginae negatif, %90'9 (40) L. iners pozitif, %9,10'u (4) L. iners negatif, 27'si (%60) L. crispatus pozitif, 17'si (%40) L. crispatus negatif olarak saptandı. Candida üremesi olan 17 örneğin kromojenik besiyeri sonuçlarına göre 7 (%41,17) örnekte C. albicans, 8 (%47,05) örnekte C. krusei ürediği saptandı. Bir (%5,88) örnekte ise C. albicans & C. krusei birlikte saptandı. Tür tayini yapılamayan bir örnek (%5,88) ise MALDITOF-MS ile C. glabrata olarak saptandı. Çalışmamız sonucunda, erken doğum ile vajinal mikrobiyotada G. vaginalis, A. vaginae, L.iners, L. crispatus ve Candida türlerinin varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Preterm birth is a significant risk factor for neonatal morbidity and mortality. Some microorganisms in the vaginal microbiota have been associated with premature birth. Given the known effectiveness of commensal lactobacilli in preventing pathogenic colonization, their presence at optimal levels in the vaginal microbiota is of crucial. While dominance of Lactobacillus crispatus is considered protective against preterm birth, some studies suggesting that colonization by Lactobacillus iners poses a risk for preterm birth. Studies have indicated a higher presence of Gardnerella vaginalis and Atopobium vaginae in the vaginal microbiota of women who experience premature birth. We aimed to determine the frequency of these microorganisms and the distribution of Candida species in pregnant women at risk and not at risk of preterm birth. The study included 44 participants aged 18-45, comprising both normal term and preterm deliveries. Two vaginal swab samples were obtained, with one swab used for Candida culture, and the other swab stored in Hanks' balanced salt solution for molecular assays. Among the 44 participants, 16 (36.36%) positive for Gardnerella vaginalis, 28 (63.64%) negative; 14 (31.82%) positive for Atopobium vaginae, 30 (68.18%) negative; 40 (90.9%) positive for L. iners, 4 (9.10%) negative; 27 (60%) positive for L. crispatus, and 17 (40%) negative. Among the Candida positive 17 samples, based on chromogenic medium results, 7 (41.17%) showed C. albicans growth, 8 (47.05%) showed C. krusei growth, and one (5.88%) sample showed coexistence of C. albicans & C. krusei. In addition, one sample (5.88%) in which species identification could not be determined was identified as C. glabrata using MALDI-TOF MS. In conclusion, our study did not find a statistically significant association between preterm birth and the presence of G. vaginalis, A. vaginae, L. iners, L. crispatus, and Candida species in the vaginal microbiota.