Yoksulluk nafakasında yoksulluk kriteri ve nafaka miktarının belirlenmesi
Criteria for poverty and determining the maintenance payment amount in welfare allowance
- Tez No: 870376
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Nafaka, Yoksulluk Nafakası, Yoksulluk Kriteri, Maintenance Payment, Welfare Allowance, Criteria for Poverty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tez çalışmamızın konusunu“Yoksulluk Nafakasında Yoksulluk Kriterleri ve Nafaka Miktarının Belirlenmesi”hususları oluşturmaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde yoksulluk nafakası kurumu düzenlenmiş olmakla birlikte hükmün içeriğinde yoksulluk nafakası talebinde bulunacak eşin hangi kıstaslara göre tarafına yoksulluk nafakası verilebileceği ve hangi kıstaslara göre tarafına yoksulluk nafakası verilemeyeceği ile ilgili bir düzenleme mevcut değildir. Aynı şekilde yoksulluk nafakası miktarının hesaplanması ile ilgili de kanun metninde belirli formül ve ölçütler belirlenmemiş yalnızca“diğer taraftan mali gücü oranında”ibaresi kullanılmıştır. Kanundaki düzenlemeye göre yoksulluk nafakası; boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan tarafın, diğer taraftan kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için mali gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği ve miktarı hakim tarafından takdir edilen nafaka türüdür. Çalışmamızın içeriğinde doktrin ve Yargıtay eğilimi çerçevesinde yoksulluk kriterleri ve nafaka miktarının hesaplanması konuları değerlendirmeye tabi tutulmadan önce nafaka kavramı ve yoksulluk kavramları ile ilgili açıklamalar yapılmış, nafakanın hukuki niteliği ve nafaka kavramının genel özellikleri üzerinde durulmuştur. Türk Medeni Hukuk öğretisinde yoksulluk nafakası kavramının diğer nafaka türlerinden hangi nafaka türü içerisinde yer aldığına değinilmiş ve devamında yoksulluk nafakası talebinde bulunabilmek için Türk Medeni Kanunu 175. maddedeki hangi koşulların gerçekleşmesi gerektiği izah edilerek çalışmamızın asıl konusu olan yoksulluk nafakasında yoksulluk kriterleri ve nafaka miktarının belirlenmesi konularıyla ilgili başlıklar halinde bilgiler aktarılmış, doktrindeki görüşlere değinilmiş ve Yargıtay'ın bakış açısına ilişkin karar metinleri sunulmuştur. Nafaka miktarının belirlenmesi konusuyla ilgili; nafaka miktarının artırılması, azaltılması ve tamamen kaldırılması davalarından da bahsedildikten sonra nafaka miktarının hakim onayından geçerek anlaşmalı suretle de belirlenebileceği hususları üzerinde durulmuştur. Yoksulluk nafakası talebi, boşanma davasında veya boşanma davasından sonra açılacak ayrı bir dava ile ileri sürülebilmektedir. Ayrıca yoksulluk nafakası miktarının artırılması, azaltılması ve kaldırılması davaları da bir mahkeme sürecinden geçtiği için çalışmamızın son kısmında usul hükümlerine değinilmiş ve çalışmamız noktalanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis consists of the matters of“Criteria for poverty and determining the maintenance payment amount in welfare allowance”. Although welfare allowance institution is regulated in the 175th article of Turkish Civil Code, there is no regulation available concerning according to which conditions the spouse to claim welfare allowance may be provided with welfare allowance and according to which conditions she may not be provided with welfare allowance within the content of the provision. Likewise, certain formulas and criteria related to the calculation of welfare allowance amount has not been designated in the law text, only the term“in proportion to the financial power of the other party”has been used. According to the regulation in the code, welfare allowance is a type of allowance that can be claimed indefinitely by the party that can become impoverished due to the divorce from the other party in proportion to his/her financial power on condition that claiming party does not have gross negligence, and the amount of which is appraised by the judge. Before the matters of criteria for poverty and calculating maintenance payment amount were subjected to evaluation within our study, explanations related to the maintenance payment and poverty were made; an emphasis was made on legal characteristics of maintenance payment and general features of the maintenance payment concept within the framework of doctrine and Court of appeals tendency. To which maintenance type among the other maintenance payment types does the concept of welfare allowance belong to in the Turkish civil code doctrine has been mentioned and afterwards, information has been relayed in titles related to the matters of criteria for poverty and determining the maintenance payment amount in welfare allowance which is the main subject of our study by explaining which conditions stated in 175th article of Turkish Civil Code should take place in order to claim welfare allowance, views in the doctrine has been touched on and law texts concerning the perspective of Court of Appeals have been submitted. After having mentioned the cases of increasing, decreasing, or totally cancelling the maintenance payment amount related to the matter of determining the maintenance payment amount, an emphasis was put on the matters that maintenance payment amount can be designated as agreed by being approved by the judge. Welfare allowance claim can be put forward during the suit for divorce, or by a separate suit that can be filed after the suit for divorce. Besides, as increasing, decreasing, and cancelling the maintenance payment amount cases also undergo a litigation process, procedural provisions were mentioned in the last part of our study and our study was finalized.