İstanbul' da aktarlarda satılan prostat hastalıklarında kullanılan bitkilerin fitoterapi yönünden araştırılması.
Investigation of the herbal remedies used for prostate diseases and sold in herbalists in istanbul in terms of phytotherapy
  1. Tez No: 870401
  2. Yazar: MUHAMMED ZEKİ BABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY MELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat, Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), Prostatit, Prostat Kanseri, farmakope analizi, Prostate, Benign Prostatic Hyperplasia (BPH), Prostatitis, Prostate Cancer, pharmacopoeia analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), Prostatit ve Prostat Kanseri dahil olmak üzere prostat hastalıkları, özellikle 50 yaş üstü milyonlarca erkeği etkileyen önemli bir küresel sağlık sorununu temsil etmektedir. Bu durumların etkisi, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve çeşitli tedavi yaklaşımlarını gerektirebilir. Bu bağlamda, özellikle konvansiyonel ilaçların yan etkilerinden kaçınmak isteyenler için, geleneksel tıp uzun süredir çözümlerin bir kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma, Urtica diocia L. (Isırgan otu), Serenoa repens (Cüce palmiye), Equisetum arvense L. (Atkuyruğu otu), Epilobium angustifolium L. (Yakı otu), Lavandula stoechas L. (Karabaş otu), Apium graveolens L. (Kereviz) ve Peganum harmala L. (Üzerlik otu) gibi Istanbul aktarlarından temin edilen bitkilerin prostat hastalıklarının yönetimindeki potansiyel faydalarını fitoterapi açısından değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Bab Prostate diseases, including Benign Prostatic Hyperplasia (BPH), Prostatitis, and Prostate Cancer, represent a significant global health issue affecting millions of men, particularly those aged 50 and above. The impact of these conditions can substantially diminish the quality of life for affected individuals, necessitating various treatment approaches. In this context, traditional medicine has long served as a source of solutions, particularly for those seeking to avoid the side effects associated with conventional medications. This study systematically evaluates the phytotherapeutic potential of several plants, namely Urtica diocia L. (Nettle), Serenoa repens (Saw Palmetto), Equisetum arvense L. (Horsetail), Epilobium angustifolium L. (Fireweed), Lavandula stoechas L. (Spanish Lavender), Apium graveolens L. (Celery), and Peganum harmala L. (Syrian Rue), which are sold in Herbalists stores in Istanbul and commonly used in the management of prostate diseases.