Kafkas Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanlarının yetişkin dönemi aşılarına ilişkin tutumları
Attitudes of Kafkas University Hospital health workers towards adult vaccinations
  1. Tez No: 870487
  2. Yazar: ÖMER ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇAKMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Yetişkin, Aşılanma, Farkındalık, Healthcare Worker, Adult, Vaccination, Awareness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi salık çalışanlarının erişkin dönemi aşılarına ilişkin tutumlarını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 139 sağlık çalışanı dahil edilmiş olup yüzyüze gerçekleştirilen anket soruları üzerinden kesitsel nitelikte çalışmamız gerçekleştirildi. Çalışmamız için etik onay alındıktan sonra çalışmamız başlatılmış olup çalışmamızda Helsinki Deklarasyonuna uyulmuştur. Anket verileri SPSS 27.0 istatistik programı ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 139 katılımcı katılmış olup bu katılımcıların yaş ortalaması 29,42 ± 6,36 yıl ve cinsiyet dağılımları kadın / erkek % 59/ % 41 şeklinde idi. Öğrenim durumları incelendiğinde ise 115 kişi (% 82,7) üniversite mezunu, 23 kişi (% 16,5) lise ve 1 kişi (% 0,7) ortaokul mezunu idi. Katılımcıların meslek dağılımları incelendiğinde ise 55 kişi (% 39,6) doktor, 44 kişi (% 31,7) hemşire, 20 kişi (% 14,4) sağlık teknikeri, 8 kişi (% 5,8) tıbbi sekreter, 9 kişi (% 6,5) laborant, 1 kişi (% 0,7) diyetisyen, 1 kişi (0,7) psikolog ve 1 kişi (% 0,7) eczacı olarak görev yapmakta idi. Katılımcılar aşı gerekli midir sorusuna 116 kişi (% 83,5) evet, 23 kişi (% 16,5) kişi hayır ile; erişkin aşıları hakkında bilginiz var mı sorusuna ise 104 kişi (% 74,8) evet, 35 kişi (% 25,2) hayır ile yanıtlamıştı. Erişkin aşılarına yönelik bilgi kaynağı sorusuna ise 34 kişi (%24,5) doktorumdan, 28 kişi (%20,1) internetten yanıtı vermişti. Aşılanmaya ilişkin hizmet içi eğitim aldınız mı sorusuna 85 kişi (% 61,2) evet, 54 kişi (% 38,8) hayır yanıtı vermişti. Katılımcılardan 130 kişi (% 93,5) COVID-19 aşısı olmuş, 9 kişi (% 6,5) olmamıştı. Katılımcıların cinsiyet dağılımları ile aşı gerekli midir sorusuna verdikleri yanıtlar karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Öğrenim durumlarına göre aşı gerekliliğine ilişkin fikirlerinin istatistiksel karşılaştırılmasında ise üniversite mezunlarında aşı gerekliliği fikri daha yoğundu ve istatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmıştı (p0,05). Sonuç: Sağlık çalışanlarının erişkin aşılanmaya ilişkin bilgi ve tutumlarının artırılması gerekmektedir. Sağlık çalışanlarının bilgi ve tutumları arttıkça hem sağlık çalışanlarının hem de toplumun aşılanma oranları artarak farkındalıkları artacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to investigate the attitudes of Kafkas University Medical Faculty Hospital healthcare professionals towards adult vaccinations. Materials and Methods: A total of 139 healthcare workers were included in our study and a cross-sectional study was conducted using a face-to-face questionnaire. After obtaining ethical approval for our study, our study was initiated and the Declaration of Helsinki was followed in our study. The survey data were analyzed with SPSS 27.0 statistical program. Results: A total of 139 participants participated in our study, with a mean age of 29.42 ± 6.36 years and a gender distribution of 59% male/female and 41% female. When their educational status was analyzed, 115 (82.7%) were university graduates, 23 (16.5%) were high school graduates and 1 (0.7%) was middle school graduate. When the occupational distribution of the participants was analyzed, 55 (39.6%) were doctors, 44 (31.7%) were nurses, 20 (14.4%) were health technicians, 8 (5.8%) were medical secretaries, 9 (6.5%) were laboratorians, 1 (0.7%) was a dietician, 1 (0.7%) was a psychologist and 1 (0.7%) was a pharmacist. The participants answered the question“Is vaccination necessary?”with 116 (83.5%) yes and 23 (16.5%) no; and the question“Do you have information about adult vaccines?”with 104 (74.8%) yes and 35 (25.2%) no. When asked about the source of information on adult vaccines, 34 (24.5%) responded“from my doctor”and 28 (20.1%) responded“on the internet”. When asked if they had received in-service training on immunization, 85 (61.2%) answered yes and 54 (38.8%) answered no. Among the participants, 130 (93.5%) had received COVID-19 vaccine, while 9 (6.5%) had not. No statistically significant difference was found when the gender distribution of the participants was compared with their answers to the question of whether vaccination was necessary (p>0.05). In the statistical comparison of their opinions on the necessity of vaccination according to their educational status, the idea of vaccination necessity was more intense in university graduates and a statistically significant difference was found between the groups (p0.05). Conclusion: The knowledge and attitudes of healthcare professionals regarding adult immunization need to be increased. As the knowledge and attitudes of healthcare workers increase, the vaccination rates of both healthcare workers and society will increase and their awareness will increase.