İndometazin ile mide ülseri oluşturulan ratlarda ayva yaprağı (Cydonia vulgaris) ekstresinin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of protective effect of quince leaf (Cydonia vulgaris) extract on indomethacyne-induced gastric damage in rats
- Tez No: 870554
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÜNÜBOL AYPAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ayva yaprağı ekstresi, Cydonia vulgaris, İndometazin, Mide ülseri, Cydonia vulgaris, Quince leaf extract, İndomethacin, Gastric ulcer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak mide ülseri oluşturulan ratlarda ayva yaprağı (Cydonia vulgaris) ekstresinin koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 49 erkek Spraque Dawley rat kullanılmıştır. Öncelikle ayva yaprakları (Cyndonia vulgaris) uygun şartlarda toplanıp sıvı azotla parçalanarak etanolde çözülmüştür. Ekstraksiyon işleminden sonra, ekstrenin içerik tayini FT-IR ve GC-MS analizleriyle yapılmıştır. Deney için her biri 7 rattan oluşan 7 grup oluşturulmuştur. Gruplar; kontrol grubu, indometazin grubu (25mg/kg), lansoprazol (30mg/kg)+indometazin (25mg/kg) grubu, sadece 500 mg ayva yaprağı ekstresi grubu, indometazin (25mg/kg) ile ayva yaprağı ekstresinin üç farklı dozunu (100, 250 ve 500 mg) alan gruplar olarak oluşturulmuştur. Tüm maddeler belirtilen doz ve miktarlarda oral olarak verildikten 15 dakika sonra kontrol ve 500 mg ayva yaprağı alan grup hariç tüm ratlara indometazin uygulanmıştır. İndometazin' in verilmesinden 6 saat sonra ratlar, anestezi altında kalplerinden 5 ml kan alınarak ötenazi edilmiş ve mideleri çıkarılmıştır. Dokular histopatolojik olarak hematoksilen eozin ile boyanarak değerlendirilmiş, biyokimyasal olarak ise interlökin 1 beta (IL-1β), ve tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α), düzeyleri ticari kit kullanılarak ELİSA yöntemiyle, malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) glutatyon (GSH), miyeloperoksidaz (MPO) ve glutatyon peroksidaz (GPx) düzeyleri spektrofotometrik yöntemle belirlenmiştir. Bulgular: Kontrol ve 500 mg ayva yaprağı grubunda midede herhangi bir harabiyet gözlenmezken indometazin uygulanan ratların midelerinde % 5,56 harabiyet tespit edildi. İndometazin ile birlikte Cydonia vulgaris (100mg/kg-250mg/kg-500mg/kg) uygulanan ratların midesindeki yüzde harabiyet ise sırasıyla %2,07 %1,58 ve %0,1 olarak tespit edildi. İndometazin uygulaması, IL-1β, TNF α, MDA ve MPO düzeylerini artırırken, SOD, GSH ve GPx düzeylerini anlamlı derecede düşürdü. Öte yandan, indometazin ile birlikte Cydonia vulgaris verilen ratların SOD, KAT, GSH ve GPx düzeylerinin kontrole göre arttığı, IL-1β, TNF-α, MDA ve MPO düzeylerinin ise azaldığı görüldü. Bütün parametreler birlikte değerlendirildiğinde 250 ve 500mg/kg dozların koruyucu etkili olduğu en etkili dozun 500 mg/kg Cydonia vulgaris olduğu belirlendi. Sadece 500 mg ayva yaprağı uygulanan grubun mide dokularında herhnagi bir toksik etki görülmedi. Sonuç: Bulgularımız, Cydonia vulgaris'in, indometazinin neden olduğu gastrik ülser ve oksidatif strese karşı koruyucu etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the protective effects of quince leaf (Cydonia vulgaris) extract on rats with experimental gastric ulcers. Material and Methods: 49 male Spraque Dawley rats were used in this study. First of all, Quince Leaves (Cyndonia vulgaris) were collected under suitable conditions, broken down with liquid nitrogen and dissolved in ethanol. After the extraction process, the content determination of the extract was made by FT-IR and GC-MS analyses. For the experiments, 7 groups of 7 rats each were formed. The groups were composed of: the control group, the indomethacin group (25mg/kg), the lansoprazole (30mg/kg) + indomethacin (25mg/kg) group, the group receiving only 500 mg of quince leaf extract, and the groups receiving a combination of indomethacin (25mg/kg) with three different doses of quince leaf extract (100, 250, and 500 mg). 30 minutes after all substances were given orally in the specified doses and amounts, indomethacin was administered to all rats except the control and 500 mg quince leaf groups. 6 hours after the administration of indomethazine, the rats were euthanized under anesthesia by taking 5 ml of blood from their hearts and their stomachs were removed. The tissues were evaluated histopathologically after staining with hematoxylin-eosin, while biochemically, the levels of interleukin 1 beta (IL-1β) and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) were assessed using the ELISA method with commercial kits. Additionally, levels of malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione (GSH), myeloperoxidase (MPO), and glutathione peroxidase (GPx) were determined spectrophotometrically. Results: In the control and 500 mg quince leaf groups, no gastric damage was observed, whereas the percentage of gastric damage in rats treated with indomethacin was determined as 5.56%. However, in the groups treated with indomethacin in combination with Cydonia vulgaris (at doses of 100 mg/kg, 250 mg/kg, and 500 mg/kg), the percentage of gastric damage was found to be 2.07%, 1.58%, and 0.1%, respectively. Indomethacin administration increased the levels of IL-1β, TNF-α, MDA, and MPO, while significantly reducing the levels of SOD, GSH, and GPx. Conversely, rats administered Cydonia vulgaris with indomethacin exhibited increased levels of SOD, CAT, GSH, and GPx compared to the control group, along with decreased levels of IL-1β, TNF-α, MDA, and MPO. When all parameters were evaluated together, it was determined that doses of 250 mg/kg and 500 mg/kg of Cydonia vulgaris were protective, with the most effective dose being 500 mg/kg. No toxic effects were observed in the gastric tissues of the group treated solely with 500 mg of quince leaf. Conclusion: Our findings suggest that Cydonia vulgaris may have a protective effect against indomethacin-induced gastric ulcer and oxidative stress.