Çocuk Acil Servise başvuran hastalarda beyana dayalı ve doğrulanmış ilaç alerji sıklığı
Self-reported and confirmed drug allergy frequency in patients admitting to the Pediatric Emergency Department
  1. Tez No: 870631
  2. Yazar: İLAYDA DOKUMACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİBEK MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ilaç alerjisi, ilaç aşırı duyarlılık reaksiyonları, ilaç provokasyon testi, acil servis, çocuklar, beta laktam antibiyotikler, drug allergy, drug hypersensitivity reactions, drug provocation test, emergency department, children, beta lactam antibiotics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: İstenmeyen ilaç reaksiyonları Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilaçların profilaksi, tanı veya tedavide kullanılan dozlarında ortaya çıkan, zararlı olabilen etkileri olarak tanımlanmıştır. Tüm dünyada istenmeyen ilaç reaksiyonları önemli morbidite ve mortalite nedeni olabilmektedir. Beyana dayalı ilaç alerjisi etiketi hastaların teşhisleri için daha az etkili, tedavilerini uzatan, daha toksik, daha pahalı ve enfeksiyon direncinin artmasına yol açabilen alternatif tedavilerin uygulanmasına neden olabilir. Çocuk acil servisine başvuran hastaların öykülerinde ilaç alerjisi olması hastaların tedavi yaklaşımını etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, çocuk acil servisine başvuran hastalarda beyana dayalı ve doğrulanmış ilaç alerjileri sıklığının ve hastaların acil serviste tedavi yaklaşımı üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesidir. İlaç alerjisi şüphesi olan ve kontrendikasyonu olmayan hastalarda tanısal testlerle tanının doğrulanma oranı belirlenmesi planlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisine 1 Ocak 2023-31 Ocak 2023 tarihleri arasında başvuran 1 ay-18 yaş arasındaki hastalar dahil edildi. İlaç alerjisi öyküsü olan hastalarda ayrıntılı öykü alınarak kontrendikasyonu olmayan hastalara ilaç alerjisine yönelik tanısal testleri yapıldı. Bulgular: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Acil servise 1 Ocak 2023-31 Ocak 2023 tarihleri arasında toplam 17157 hasta başvurdu. Hastaların 94'ünde (%0,54) ilaç alerjisi öyküsü vardı. İlaç alerjisi öyküsü olan hastaların 59 (%62,8) 'u erkek ve yaş ortancası 71,5 aydı (ÇAA: 50,5-108,75). Bu hastaların acil servise en sık başvuru nedeni enfeksiyöz hastalıklardı (%73,4) ve 50 (%53,19) hasta üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı almıştı. 94 hastanın 118 ilaçla reaksiyon öyküsü vardı. Bu reaksiyonların 96'sı (%81,3) antibiyotikler, 14'ü (%11,9) non steroid antiinflamatuar ilaçlar ve 8'i (%6,8) başka grup ilaçlar ile gelişmişti. Hastaların 3'ünün ilaç alerjisi tanısı daha önce tanısal testlerle doğrulanmıştı. Tanısal testleri yapılmamış olan 91 hastanın 38'ine tanısal testler yapıldı 3 hastada daha ilaç alerjisi doğrulandı. Toplamda ilaç alerjisi tanısı doğrulanmış 6 hasta (%14,6) oldu. İlaç alerjisi öyküsü olması nedeniyle acildeki tedavi yaklaşımları değerlendirildiğinde; üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle antibiyotik başlanan, öyküsünde amoksisilin klavulanik asit alerjisi olan 15 hastanın 11'ine klaritromisin, 2'sine sefalosporin (sefdinir), 1'ine klindamisin ve 1'ine azitromisin reçete edilmişti. Bu hastaların 10'unda tanısal testler yapılmış 2'sinde antibiyotik alerjisi doğrulanmıştı. Sonuç: Acil servise başvuran hastaların %0.54'ünde ilaç alerjisi beyanı, en sık antibiyotik grubu ilaçlarla olmuştur. Tanısal testler ile değerlendirildiğinde ilaç alerjisi öyküsü olan hastaların %14,6'sında tanı doğrulanmıştır. İlaç alerjisi öyküsü çocuk acil serviste tedavi planlarını etkilemektedir. İlaç alerjisi öyküsü olan hastaların tanısal testlerle değerlendirilip yanlış ilaç alerjisi etiketinin kaldırılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Adverse drug reactions (ADRs) are defined by the World Health Organization (WHO) as potentially harmful effects of drugs at doses used for prophylaxis, diagnosis, or treatment. ADRs can be an important cause of morbidity and mortality worldwide. Declarative drug allergy labeling may lead patients to use alternative treatments for their diagnosis, which may be less effective, prolong treatment, more toxic, more expensive and lead to increased resistance to infection. Drug allergy in the history of patients who present to the pediatric emergency department may affect the treatment approach of the patients. The aim of this study was to evaluate the frequency of self-reported and confirmed drug allergies in patients admitted to the pediatric emergency department and their effects on the treatment approach of patients in the emergency department. It was emphasized that confirming the diagnosis with diagnostic tests in patients suspected of having a drug allergy and without contraindications is crucial. Method: The study included patients between 1 month and 18 years of age who were admitted to the Pediatric Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital from January 1, 2023, to January 31, 2023. Detailed history was taken in patients with a history of drug allergy and diagnostic tests for drug allergy were performed in patients without contraindications. Results: Between January 1, 2023 and January 31, 2023, 17157 patients were admitted to the pediatric emergency department of Ankara Bilkent City Hospital. A history of drug allergy was present in 94 patients (0.54%). Of the patients with a history of drug allergy, 59 (62.8%) were male and the median age was 71.5 months (IQR: 50.5-108.75). The most common reason for presentation to the emergency department was infectious diseases (%73,4) and 50 (53.19%) patients were diagnosed with upper respiratory tract infection. 94 patients had a history of reaction with 118 drugs. Of these reactions, 96 (81.3%) were caused by antibiotics, 14 (11.9%) by non-steroidal anti-inflammatory drugs and 8 (6.8%) by other drugs. Diagnostic tests were performed in 38 of 91 patients who had not undergone diagnostic tests and drug allergy was confirmed in 3 more patients. In total, 6 patients (14.6%) had a confirmed diagnosis of drug allergy. When the treatment approaches in the emergency department due to a history of drug allergy were evaluated; clarithromycin was prescribed to 11, cephalosporin (cefdinir) to 2, clindamycin to 1, clindamycin to 1 and azithromycin to 1 of 15 patients with a history of amoxicillin clavunate allergy who were started on antibiotics due to upper respiratory tract infection. Diagnostic tests were performed in 10 of these patients and antibiotic allergy was confirmed in 2 of them. As a result, in 0.54% of the patients admitted to the emergency department, drug allergy was most frequently reported with antibiotic group drugs. When evaluated with diagnostic tests, the diagnosis was confirmed in 14.6% of patients with a history of drug allergy. A history of drug allergy affects treatment plans in the pediatric emergency department. It is important to evaluate patients with a history of drug allergy with diagnostic tests and to remove the false label of drug allergy.