Power as visibility: Conceptualizing the changingnature of influence in international relations
Görünürlük olarak güç: Uluslararası ilişkilerde nüfuzun değişen doğasını düşünmek
- Tez No: 870685
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSEL AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç, Nüfuz, Görünürlük, Türkiye, Batı Avrupa, Power, Influence, Visibility, Türkiye, the Western Europe
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez, uluslararası ilişkilerde güç ve nüfuzun yeni bir tanımını ve gücün nüfuza dönüştürülmesinin kavramsal çerçevesini ortaya koymaktadır. İlk olarak, bu tez, gücü, birisini ya da bir şeyi görünmez ya da görünür kılmak, nüfuzu ise kişinin dünya siyasetine ilişkin anlatısını değiştirmek olarak tanımlamaktadır. İkinci olarak bu tez, uluslararası aktörlerin izleyiciler üzerindeki gücünün ve etkisinin analizi için bir çerçeve çizmektedir. Bu tanımlar üzerine yöntem, görünürlük bileşenlerinin işlevselleştirilmesinden çıkarılmaktadır. Bu çerçeve, 2014-2023 yılları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'deki yerel kitle üzerindeki gücü ve nüfuzunun Batı Avrupalı elit kitlesi üzerindeki güç ve nüfuzunun karşılaştırılması vakasına uygulanmıştır. Tez CB Erdoğan'ın performansını analiz etmek amacıyla performansın anlaşılabileceği siyasi anlatıların, konuşmaların ve ikili politikaların bütününü incelemektedir. Bu çalışma, alternatif açıklamalara ve önerilen çerçeveye ilişkin bir tartışmayla tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis propounds a new definition of power and influence in international relations and a conceptual framework of power's translation into influence. First, this thesis defines power as being or rendering something (in)visible, and influence as changing one's narrative of world politics. Visibility is being socially relevant and mattering to others, and it is operationalized as an actor's frequency of being seen by an audience. Second, this thesis draws a framework for the analysis of the power and influence of international actors on audiences. The methodology is extracted from the operationalization of the components of visibility in the proposed framework of analysis. The power as visibility framework is applied to the case of comparing Erdoğan's power and influence over the mass audience in Türkiye and the Western European elite audience in 2008 and 2020. The material examined by the thesis consists of official speeches and popular culture media. Finally, the thesis concludes with a discussion of the alternative explanations and power as visibility framework.