Endometrioziste sistemik inflamatuar yanıt indeksi'nin rolü
The role of the systemic inflammatory response index in endometriosis
  1. Tez No: 870686
  2. Yazar: HATİCE KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriozis, Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi, CA-125, Endometriosis, Systemic Inflammatory Response Index, CA-125
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Araştırmamız endometrioziste Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi'nin değerlendirilerek endometriozis tanısında kullanılabilecek kolay ulaşılabilir, duyarlı serum belirteçlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Materyal-Method: Araştırma T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ Ankara Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01.01.2015-31.01.2022 tarihleri arasında kliniğimizde opere olan hastalar taranmış dahil edilme ve hariç tutulma kriterlerini karşılayan hastalar çalışmaya dahil edilerek ve operasyon sonucu patolojiye gönderilen ve patoloji sonucu endometriozis gelen hastalar çalışma gurubuna(n:121), patoloji sonucu bening ovaryan kist olarak bildirilen hastalar kist kontrol grubuna(n=112) ve jinekolojik hastalık öyküsü olmayan, sterilite nedeniyle opere olan ve patoloji sonuçları normal olan hastalar ise sağlıklı kontrol grubuna(n:103) dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalarda endometriozis grubundaki hastaların ağırlık (kg), BKİ (kg/m2), gravida ve parite değerleri, kontrol gruplarına göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu bulunmuştur. (p0,05). Sonuç: Endometriozis tanısında Sistemik inflamatuar yanıt indeksinin (nötrofil x monosit / lenfosit) bir biyomarker olarak kullanılamayacağı tespit edilmiştir. Bunun yanında CA-125, PLR ve PLT değerleri endometriozis tanısında anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Our research aims to identify easily accessible and sensitive serum markers by evaluating the Systemic Inflammatory Response Index for diagnosing endometriosis. Methods: The study included patients who underwent surgery in our clinic between January 1, 2015, and January 31, 2022, at the Department of Obstetrics and Gynecology of Ankara Dr. Sami Ulus Training and Research Hospital, Ministry of Health, Turkey. Patients who met the inclusion and exclusion criteria were included in the study. Patients who underwent surgery and whose pathology results indicated endometriosis were included in the study group (n=121), patients whose pathology results indicated benign ovarian cyst were included in the cyst control group (n=112), and patients without a history of gynecological disease, who underwent surgery due to infertility, and had normal pathology results were included in the healthy control group (n=103). Results: The patients included in the study showed that the weight (kg), BMI (kg/m2), and gravidity values of patients in the endometriosis group were significantly lower compared to the control group (p0.05). Conclusion: The Systemic Inflammatory Response Index (neutrophil x monocyte / lymphocyte) was determined to be unsuitable as a biomarker for the diagnosis of endometriosis. In addition, CA-125, PLR, and PLT values were found to be significant in the diagnosis of endometriosis.