Anti-oksidan, anti-inflamatuar ve anti-koagülan özellikteki etil piruvat'ın sıçanlarda yapılan intestinal iskemi reperfüzyon hasarına etkisi
Effect of ethyl pyruvate with anti-oxidant, anti-inflammatory andanti-coagulant properties on intestinal ischemia reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 870721
  2. Yazar: AHMET ÜMİT CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİLE ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-Oksidan, Anti-İnflamatuar, Anti-Koagülan, Etil Piruvat, İntestinal İskemi Reperfüzyon, Anti-Oxidant, Anti-Inflammatory, Anti-Coagulant, Ethyl Pyruvate, Intestinal Ischemia Reperfusion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmada sıçanlarda intestinal iskemi reperfüzyon modeli oluşturarak intestinal hasarın erken tanısında uygun bir belirteç saptamak, intestinal hasarı önlemek ve gelişen sistemik inflamatuar yanıtı engellemek amacıyla etil pirüvat kullanılabilirliğini (anti-oksidan, anti-inflamatuar, anti-koagulan etkinliğini) araştırmak amaçlanmıştır. Mayıs 2023- Mayıs 2024 tarihleri arasında randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirilen çalışma, Türkiye'nin Eskişehir ilinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında gerçekleştirildi. Çalışma Eskişehir Osmangazi Universitesi Tıp Fakultesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından (Tarih: 23.08.2021 karar no: 857) onaylandı. Çalışma, her biri randomize şekilde seçilen, 8'er sıçandan oluşan 4 grup üzerinde yapıldı. Kontrol-sadece laparotomi yapılan grup, I/R- sadece geçici mezenter iskemi yapılan grup, I/R + 50 mg/kg Etil Pirüvat verilen grup, I/R + 100 mg/kg Etil Pirüvat verilen grup. Toplamda 32 adet sıçan kullanıldı. Geçici iskemi süresi 45 dakika, reperfüzyon süresi 90 dakika olarak belirlendi. Reperfüzyon sonrası vena kava inferiordan kan ve terminal ileumdan doku örnekleri alındı. ALT, AST, CK, LDH, BUN, Kreatinin, MDA, 4HNE, TNF-α, İnterlökin-1β ve İnterlökin- 6, PT, aPTT, INR, Trombosit testleri çalışıldı ve ayrıca doku örnekleri histopatolojik değerlendirmeye alındı. Sonuç olarak 100 mg/kg etil pirüvat intestinal iskemi reperfüzyon hasarında antioksidan, antiinflamatuar, antikoagülan ve antitrombotik etki göstermiştir. İntestinal hasarın erken tanısında TNF-alfa, IL-6, IL-1B, AST, ALT, BUN, Kreatinin parametrelerinin uygun biyokimyasal belirteçler olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In the study, we determined the availability of ethyl pyruvate (anti-oxidant) in order to determine a suitable marker in the early diagnosis of intestinal damage by creating an intestinal ischemia reperfusion model in rats, to prevent intestinal damage and to prevent the developing systemic inflammatory response. It was aimed to investigate the anti- inflammatory, anti-coagulant activity). The study, which was carried out in a randomized controlled experimental design between May 2023 and May 2024, was carried out in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of General Surgery in Eskişehir, Turkey. The study was approved by Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Animal Experiments Local Ethics Committee (HADYEK) (Date: 23.08.2021 decision no: 857). The study was conducted on 4 groups of 8 rats, each randomly selected. Control-only laparotomy group, I/R-only temporary mesenteric ischemia group, I/R + 50 mg/kg Ethyl Pyruvate group, I/R + 100 mg/kg Ethyl Pyruvate group. A total of 32 rats were used. . Transient ischemia time was determined as 45 minutes and reperfusion time was determined as 90 minutes. After reperfusion, blood samples were taken from the inferior vena cava and tissue samples from the terminal ileum. ALT, AST, CK, LDH, BUN, Creatinine, MDA, 4HNE, TNF-α, Interleukin-1β and Interleukin-6, PT, aPTT, INR, Platelet tests were studied and tissue samples were also taken for histopathological evaluation. As a result, 100 mg/kg ethyl pyruvate showed antioxidant, anti-inflammatory, anticoagulant and antithrombotic effects in intestinal ischemia reperfusion injury. It was observed that TNF-alpha, IL-6, IL-1B, AST, ALT, BUN, Creatinine parameters were suitable biochemical markers in the early diagnosis of intestinal damage.