Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının geleneksel çocuk oyunlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of social studies teacher candidates opinions about traditional children's games
  1. Tez No: 870735
  2. Yazar: ÖMER SADIK UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelenek, Kültür, Oyun, Geleneksel Çocuk Oyunları, Sosyal Bilgiler, Tradition, Culture, Game, Traditional Children's Games, Social Studies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Toplulukların millet olarak bir arada yaĢayabilmelerinin en önemli etmeni ortak bir kültüre sahip olabilmeleridir. Kültür ve gelenek, toplulukların uzun yıllar biriktirdikleri değerler olması sebebiyle bir arada tutucu özelliğe sahiptirler. Geleneksel çocuk oyunları ise, bu değerlerin yeni nesle aktarmada çok önemli bir rol üstlenir. Geleneksel çocuk oyunları birçok çocuğun, yetiĢkinliğe kadar geçirdiği sürede zamanının çoğunu ayırdığı eğitsel ve eğlenceli etkinliklerdir. Ayrıca kültürümüzün olmazsa olmaz bir parçasıdır. Soysal Bilgiler eğitiminin bir amacı da kültürel değerlerine bağlı bireyler yetiĢtirmek olduğu bilinmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının kültürel mirası aktarmadaki etkili yöntemlerden biri olan geleneksel çocuk oyunları hakkındaki görüĢleri, ilgi ve bilgilerinin seviyesinin incelenmesine ihtiyaç hissedilmiĢtir. Bu çalıĢmanın amacı Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının Geleneksel Çocuk Oyunlarına iliĢkin görüĢlerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Nitel AraĢtırma yöntemleri kullanılmıĢtır. Nitel araĢtırma yöntemleri, adından da anlaĢılacağı üzere birçok bulguyu barındıran, gözlem, görüĢme gibi nitel veri toplama yöntemlerinden faydalanılan bir araĢtırma yöntemidir. Bu araĢtırmada Nitel AraĢtırma Yöntemlerinden olan Yarı YapılandırılmıĢ GörüĢme tekniğinden istifade edilmiĢtir. GörüĢme formu hazırlanırken v araĢtırmacı tarafından alanyazın taraması yapılmıĢ, geleneksel çocuk oyunları, eğitsel oyunlar, Sosyal Bilgiler eğitimi konuları incelenmiĢtir. ÇalıĢmalar neticesinde ve beĢ (5) uzman görüĢünün alınması sonucunda görüĢme formunda kullanılan soru cümlelerinin son hali verilmiĢtir. ÇalıĢmada Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının görüĢü incelenmek maksadıyla Niğde Ömer HALĠSDEMĠR Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri örneklem olarak belirlenmiĢtir. Hazırlanan soru cümlelerinin öğretmen adayları ile yapılan görüĢmede cevaplanması sağlanmıĢtır. Bu Ģekilde veriler toplanmıĢtır. Verileri analiz etmek maksadıyla Betimsel Analiz kullanılmıĢtır. Veriler yansıtılırken, aktarımın etkili olması sebebiyle doğrudan alıntılar sık sık kullanılmıĢtır. Elde edilen bulgular toplanmıĢ, sonuç ve değerlendirmeler hazırlanmıĢtır. Sonuç olarak toplanan bulguların analizi neticesinde Sosyal Bilgiler öğretmen adayları Geleneksel çocuk oyunlarının bireylerin; kültürel geliĢime katkı sağladığı, kiĢisel geliĢimi artırdığı, sosyalleĢmeyi artırdığı yönünde görüĢler bildirmiĢlerdir. Ayrıca teknolojik imkanların artmasıyla geleneksel çocuk oyunlarının önemini yitirdiğini vurgulamıĢlardır.
Özet (Çeviri)
The most important factor for communities to live together as a nation is to have a common culture. Culture and tradition have a holding feature because they are values that communities have accumulated for many years. Traditional children's games play a very important role in transferring these values to the next generation. Traditional children's games are educational and entertaining activities that many children devote most of their time to adulthood. It is also an indispensable part of our culture. It is known that one of the aims of Social Studies education is to raise individuals who are loyal to their cultural values.In line with this information, it was felt that the Social Studies teacher candidates' views, interests and level of knowledge about traditional children's games, which is one of the effective methods of transferring cultural heritage, were felt. The aim of this study is to examine the views of Social Studies teacher candidates on Traditional Children's Games. For this purpose, Qualitative Research methods were used. Qualitative research methods, as the name suggests, are a research method that includes many findings and utilizes qualitative data collection methods such as observation and interview. In this study, SemiStructured Interview technique, which is one of the Qualitative Research Methods, was vii used.While preparing the interview form, the literature was reviewed by the researcher, traditional children's games, educational games, Social Studies education were examined. As a result of the studies and five (5) expert opinions, the questions used in the interview form were finalized. In the study, the students of Niğde Ömer HALĠSDEMĠR University Faculty of Education were determined as the sample in order to examine the opinions of the Social Studies teacher candidates. Data was collected by prepared question which were answered by teacher candidates during the interview. Descriptive Analysis was used to analyze the data. While reflecting the data, direct quotations are frequently used due to the efficient transfer. Obtained findings were collected, results and evaluations were prepared. As a result of the analysis of the collected findings, Social Studies teacher candidates stated that it contributes to cultural development, increases personal development, and increases socialization. They also emphasized that traditional children's games have lost their importance with the increase in technological opportunities.