Bel_Yz_K.001451 Mecmû'a-i Eş'âr'ın transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi
Bel_Yz_K.001451 Mecmû'a-i Eş'âr's transribed text and classification according to MESTAP
- Tez No: 870804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİME ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Mecmû'a-i Eş'âr, MESTAP, Mecmua, Mecmû'a-i Eş'âr, MESTAP
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Mecmualar, Türk edebiyatı tarihi ve araştırmaları için oldukça önem ihtiva eden kaynaklardandır. Mecmualar yalnızca bir kişi tarafından derlenebildiği gibi çeşitli türlerde ve birden fazla kişi tarafından da derlenebilir. Mecmualar manzum veya mensur özellikler taşıyabilir. Mecmualar tanınmış şairlerin bilinen şiirlerinin yanı sıra yeni keşfedilecek şairler ve de tanınan şairlerin rastlanamamış şiirlerini ve gazellerini tespit noktasında da önemlidir. İncelemiş olduğumuz şiir mecmuası müellifi tespit edilemeyen Bel_Yz_K.001451 numaralı Mecmû'a-i Eş'âr 83 varaktan oluşmaktadır. Şiir mecmuasında 21 şair ve bu şairlere ait toplamda 262 manzume yer almaktadır. Bu şairler 15. yüzyıl ve 16. yüzyıla ait şairlerdir. Şiir mecmuası ''Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP)'' kapsamında düzenlenmiş olup akabinde mecmua konusu ele alınmıştır. Şiir mecmuasında yer alan şairlerin hayatlarına özet mahiyetinde değinilmiş, mecmuada yer alan şiirlerin (MESTAP) tablolarına yer verilmiştir. Son olarak Mecmû'a-i Eş'âr 'ın transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmuas are highly important sources for Turkish literature history and its researches. They can be compiled by only one person or several people and in various types as well. Mecmuas can be in verse or prose forms. Besides being useful for identifying known poems of recognized poets, mecmuas are also useful while identifying to be discovered poets and recognized poets' unknown poems and ghazals. The poetry mecmua that has been analyzed whose author is unknown is Bel_Yz_K.001451 numbered Mecmû'a-i Eş'âr and it consists of 83 pages. In this poetry mecmua, there are 21 poets and 262 verses belonging to these poets. These poets are from 15th and 16th centuries. The poetry mecmua is organized under the framework of“Systematic Classification of Collections Project”(MESTAP), and then mecmua subject is discussed. The lives of poets in the mecmua are summarized and the charts of poetry (MESTAP) in the mecmua are given. Finally, the transcribed text of Mecmû'a-i Eş'âr is included.