Öğretmenlere okul kazalarına yönelik verilen ilk yardım eğitiminin öğretmenlerin ilk yardım bilgi düzeyine etkisi
The effect of first aid training given to teachers for school accidents on the first aid knowledge level of teachers
- Tez No: 870809
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: ilk yardım, ortaokul öğretmenleri, okul sağlığı, okul sağlığı hemşiresi, ilk yardım bilgi düzeyi, ilk yardım eğitimi Tezin, first aid, secondary school teachers, school health, school health nurse, first aid knowledge level, first aid training
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖĞRETMENLERE OKUL KAZALARINA YÖNELİK VERİLEN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖĞRETMENLERİN İLK YARDIM BİLGİ DÜZEYİNE ETKİSİ Yüksek Lisans Tezi Seheray ZEYREKLİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı ÖZET Bu çalışma, ortaokul öğretmenlerine yüz yüze verilen okul kazalarından korunmada ilk yardım konulu eğitimin öğretmenlerin ilk yardım bilgi seviyesine etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Çalışmaya sosyo demografik özellikleri ve öğretmen sayıları yakın olan üç ortaokul öğretmenlerinden gönüllü olanlar katıldı. Çalışmaya katılmayı kabul eden, iki ortaokul öğretmenleri deney grubuna bir ortaokul öğretmenleri kontrol grubuna alındı. Deney grubunda yer alan öğretmenlere önce ön test uygulandı ve daha sonra iki oturum şeklinde yüz yüze ilk yardım eğitimi verildi. Ön testte öğretmenlerin sosyo demografik özelliklerine dair bilgileri içeren birey tanılama formu da uygulandı. Kontrol grubundaki öğretmenlere herhangi bir eğitim verilmeden ön test ve son test uygulandı. Son testten altı-sekiz hafta sonra her iki gruba da izlem test uygulandı. Katılımcılara uygulanan ön testte ve izlem testte deney ve kontrol grubunun ilk yardım bilgi formuna verdikleri cevaplar arasında anlamlı herhangi bir fark bulunmazken, son testte deney ve kontrol grubunun ilk yardım bilgi formuna verdikleri cevap arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05), ön test ve izlem test (p>0,05) arasında ilk yardım bilgi düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Öğretmenlere verilen ilk yardım eğitiminin öğretmenlerin ilk yardım bilgi düzeylerine anlık ve uzun süreli etkisinin bilimsel olarak anlamlı fark yarattığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF FIRST AID TRAINING GIVEN TO TEACHERS FOR SCHOOL ACCIDENTS ON THE FIRST AID KNOWLEDGE LEVEL OF TEACHERS Master Thesis Seheray ZEYREKLİ DOKUZ EYLÜL UNIVERSITY INSTITUTE OF HEALTH SCIENCES Department of Public Health Nursing ABSTRACT This study was conducted as a quasi-experimental study to evaluate the effect of first aid training given face-to-face to secondary school teachers for school accidents on the level of first aid knowledge of teachers. Volunteers from three secondary school teachers with close socio-demographic characteristics and number of teachers participated in the study. Two secondary school teachers who agreed to participate in the study were included in the experimental group and one secondary school teacher was included in the control group. The teachers in the experimental group were first given a pre-test and then received face-to-face first aid training in two sessions. In the pre-test, an individual identification form including information about the socio-demographic characteristics of the teachers was also applied. Pre-test and post-test were applied to the teachers in the control group without any training. Six to eight weeks after the post-test, follow-up test was applied to both groups. While there was no significant difference between the answers of the experimental and control groups to the first aid knowledge test in the pre-test and follow-up test applied to the participants, a significant difference was found between the answers of the experimental and control groups to the first aid knowledge test in the post-test (p0,05), pre-test and follow-up test (p>0,05). It was observed that the immediate and long-term effects of the first aid training given to the teachers on the first aid knowledge levels of the teachers made a scientifically significant difference.