Tip 1 diyabetli hastalarda damgalanma ile diyabet teknolojileri kullanım memnuniyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between stigma i̇n patients with Type 1 diabetes and satisfaction i̇n using diabetes technologies
  1. Tez No: 870808
  2. Yazar: GÜLİSTAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİYE ARDA SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, Damgalanma, Diyabet teknolojileri, Memnuniyet, Type 1 diabetes, Stigma, Diabetes technologies, Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışma 'Tip 1 Diyabetli Hastalarda Damgalanma ile Diyabet Teknolojileri Kullanım Memnuniyeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi' amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 4 Temmuz 2022-1 Mart 2023 arasında, Batman ve Diyarbakır illerinde bulunan hastanelerde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini bu hastanelere başvuran 12-22 yaş arası 150 Tip 1 diyabet hastaları oluşturmuştur. Araştırmada“Hasta Tanıtım Formu”,“Diyabet Teknolojisi Ölçeği”ve "Tip 1 Diyabet Damgalama Değerlendirme Ölçeği'' veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşülerek veya online bir şekilde bireylerle görüşülerek toplanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS (IBM SPSS Statistics 26) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada hastaların diyabet teknolojileri memnuniyet durumları incelendiğinde; 15-19 yaş grubunda olanların, şehirde yaşayanların, herhangi bir işte çalışanların, egzersiz yapanların, şeker ölçümü yaparken ayrımcılık yapılmayanların, hiperglisemi yaşamayan ve hipoglisemi yaşamayan grupta yer alan hastaların diyabet teknolojilerinden memnuniyet puanları istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. BKİ (Beden Kitle İndeksi) (kg/m2) arttıkça, bireylerin diyabet teknolojisi ölçeği puanlarının arttığı belirlenmiştir. Şeker ölçüm sayısı (kez/gün) arttıkça, diyabet teknolojisi ölçeği puanlarının azaldığı belirlenmiştir. Diyabet teknolojisi ölçeği puanları arttıkça T1DDDÖ (Tip 1 Diyabet Damgalama Değerlendirme Ölçeği)- toplam puanlarının azaldığı belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda bireylerde hissedilen damgalanmanın azaltılması için diyabet teknolojileri konusunda bireylerin daha fazla desteklenmesi, teknoloji farkındalığının ve toplum bilincinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted with the aim of 'Examination of the Relationship between Stigma in Patients with Type 1 Diabetes and Satisfaction with the Use of Diabetes Technologies'. Material and Method: The study was carried out between 4 July 2022 and 1 March 2023 in hospitals located in Batman and Diyarbakır provinces. The sample of the study consisted of 150 Type 1 diabetes patients between the ages of 12-22 who applied to these hospitals. In the study,“Patient Information Form”,“Diabetes Technology Scale”and“Type 1 Diabetes Stigma Assessment Scale”were used as data collection tools. The data were collected by interviewing face-to-face or by interviewing individuals online. The data of the study were made using a package program called SPSS (IBM SPSS Statistics 26). Results: In the study, when the patients' satisfaction with diabetes technologies was examined; It was determined that the satisfaction scores of diabetes technologies were statistically significantly higher in the 15-19 age group, those living in the city, those who work in any job, those who exercise, those who do not discriminate when measuring sugar, and those who do not experience hyperglycemia and who do not experience hypoglycemia. It was determined that as BMI (Body Mass İndex) (kg/m2) increased, individuals' diabetes technology scale scores increased. It was determined that the diabetes technology scale scores decreased as the number of glucose measurements (times/day) increased. It was determined that as the diabetes technology scale scores increased, T1DDDÖ - total scores decreased. Conclusion: As a result of the study, it is recommended to support individuals more about diabetes technologies and increase technology awareness and public awareness in order to reduce the stigma felt in individuals.