Şeyhülkurrâ Mikdat Temiztürk ve kıraat öğretimindeki yeri
Sheikh al-qurra Mikdat Temiztürk and his place in recitation teaching
- Tez No: 870826
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Mısır Tarîki, Dülgerzâde, Şeyhülkurrâ, Mikdat Temiztürk, Qiraat, Egyptian School, Dülgerzade, Sheikh al-Qurra, Mikdat Temiztürk
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kur'an-ı Kerim, Allah tarafından O'nun Rasûlü ve İslam Dini'nin öğreticisi Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ve onun nezdinde tüm insanlığa gönderilmiş son ilâhî kitaptır. Gönüllere nakşedercesine kademe kademe tedricî olarak, kolay anlaşılması ve okunması için yedi harf üzere indirilen Kur'an-ı Kerim, Hz. Peygamber'e Cebrâil tarafından öğretilmiş o da kendisine öğretildiği üzere ashabına Kur'an'ı öğretmiştir. Ashap da bu öğrendiklerini kendilerinden sonra gelenlere aynı minval üzere talim etmişlerdir. Çeşitli beldelere göç eden ashab-ı kiram gittikleri yerlerde de Kur'an öğretimine devam etmişlerdir. Bu bölgelerde zamanla ashaptan aldıkları okuyuş türleriyle meşhurlarmış kıraat imamları ve onların râvîleri ortaya çıkmıştır. Nesilden nesile aktarıla gelen bu ilim zamanla belirli bir usul ve disiplin kazanarak bugüne kadar gelmiştir. Günümüzde de bu zincirin son halkaları olarak birçok şeyhülkurrâ bu görevi sürdürmektedirler. Giriş kısmında araştırmanın konusu ve yöntemi gibi teknik konulara değinilen çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci ölümde kıraat ilmine ve bu ilmin tarihsel sürecine kısaca yer verilmiş, ikinci bölümde ise çalışmamızın asıl konusunu teşkil eden Şeyhülkurrâ Mikdat Temiztürk ve onun kıraat ilmine olan hizmetleri ele alınmıştır. Bu çalışma, ömürlerini Kur'an'a ve kıraat ilmine adamış önemli şahsiyetlere bir vefa olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Holy Qur'an stands as the final divine revelation sent by Allah (swt) to His Messenger and the esteemed teacher of Islam, Prophet Muhammad (pbuh), and through him to all humanity. Revealed gradually in seven letters to facilitate comprehension and recitation, the Qur'an was imparted to the Prophet by Jabrâil, and he, in turn, transmitted it to his companions (ashab) in the same manner he received it. Ashab continued this tradition by passing down the teachings of the Qur'an to those who came after them in the same manner. The companions who migrated to various lands continued to teach the Qur'an in those places. In time, certain individuals in these areas emerged as authorities in the recitation of the Qur'an, renowned for their adherence to the recitation styles (Qiraat) inherited from the Companions. This rich tradition of teaching has persisted through the ages, meticulously maintained and disciplined. Even today, as the last links of this enduring chain, many Sheikh al-Qurra continue to serve in this duty. This study, in which technical issues such as the subject and method of the research are mentioned in the introduction, consists of two parts.The first part delves briefly into the science of Qiraat and its historical evolution, while the second part focuses on the central figure of our study, Sheikh al-Qurra Mikdat Temiztürk, and his contributions to the discipline of Qiraat. This study serves as a homage to the revered figures who dedicated their lives to the dissemination and preservation of the Qur'an and the discipline of Qiraat.