MHP'nin küreselleşme yaklaşımı/küreselleşme altındaki MHP (Devlet Bahçeli dönemi 1997-2023) küreselleşme ve milliyetçilik ekseninde Devlet Bahçeli dönemi MHP'si
MHP's approach to globalization: MHP under globalization (Devlet Bahçeli era 1997/2023) State Bahçeli era MHP in the axis of globalization and nationalism
- Tez No: 870860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGENEKON SAVRUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, milliyetçilik, Türk milliyetçiliği, MHP, Globalization, Nationalism, Turkish nationalism, MHP
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmada, küreselleşme, milliyetçilik, Türk Milliyetçiliği tanımları yapılarak, Türkiye'de milliyetçi çizgide bir parti olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli dönemindeki küreselleşme yaklaşımı incelenmektedir. Küreselleşme günümüzde artık kaçınılmaz ve güçlü bir gerçektir. İdeolojik olarak da milliyetçiliği etkilemektedir. Ancak bu durum milliyetçiliği ortadan kaldırmamıştır. Aksine milliyetçilik küreselleşme karşısında farklı formlara girerek güçlenmiştir. Türkiye'deki milliyetçi ideolojinin merkezi sayılan MHP'nin milliyetçilik anlayışı da küreselleşme ile dönüşüme uğramıştır. Günümüzde, Soğuk Savaş döneminin ideolojisi ve karşıtlığını taşıyan bir MHP olmadığı gibi, Türkiye'nin nasıl küresel bir güç haline getirileceği konusunu parti program ve beyannamelerine taşıyan bir MHP vardır artık. MHP'nin küreselleşmeyi vazgeçilmez bulan yaklaşımı yanında, milliyetçilik çizgisi de tarihsel dönemlere ve gelişmelere göre bir değişim ve dönüşüm yaşamıştır. Bu çalışmada, MHP'nin küreselleşme yaklaşımının nasıl bir gelişme gösterdiği, küreselleşme karşısında MHP'nin milliyetçilik ideolojisinin yaşadığı değişim ve dönüşüm incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, the definitions of globalization, nationalism and Turkish nationalism are made and the globalization approach in the period of Devlet Bahçeli, the Chairman of the Nationalist Movement Party (MHP), which is a nationalist party in Turkey, is examined. Globalization is now an inevitable and powerful reality. Ideologically, it also affects nationalism. However, this did not eliminate nationalism. On the contrary, nationalism has been strengthened by taking different forms in the face of globalization. MHP's understanding of nationalism, which is considered the center of nationalist ideology in Turkey, has also been transformed by globalization. Today, there is no MHP that carries the ideology and opposition of the Cold War period, but there is an MHP that carries the issue of how to make Turkey a global power into party programs and declarations. In addition to the MHP's approach that finds globalization indispensable, its line of nationalism has also undergone a change and transformation according to historical periods and developments. In this study, the evolution of the MHP's approach to globalization and the change and transformation of the nationalist ideology of the MHP in the face of globalization are examined.