İlkokul fen bilimleri dersinde infografiklerin kullanımının yansıtıcı düşünme becerisine ve ders motivasyonuna etkisi
The effect of using infographics in primary school science lesson on reflective thinking skills and lesson motivation
  1. Tez No: 870890
  2. Yazar: MAKBULE ŞEYMANUR AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri, infografik, motivasyon, yansıtıcı düşünme, Science education, infographic, motivation, reflective thinking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmada ilkokul 3. sınıf fen bilimleri dersinde infografik kullanımının öğrencilerde problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisine ve fen bilimleri dersine yönelik motivasyona etkisini belirlemek, öğrencilerin infografik kullanımına dair görüşlerinin alınması amaçlanmaktadır. Araştırmada çalışma grubunu İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesinde bulunan bir devlet okulundaki iki şubede öğrenim gören 76 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda bulunan öğrencilerle infografiklerle zenginleştirilmiş ders işlenişi gerçekleşirken kontrol grubundaki öğrencilerle öğretim programı kazanımları ve şube öğretmeninin ders planları doğrultusunda fen bilimleri dersi işlenişi gerçekleşmiştir. Karma yöntemle yürütülen çalışmada, nitel ve nicel verilerin bir arada toplanarak birbirini desteklemesi ve böylece daha kapsamlı ve derinlemesine analizler yapılabilmesi için gömülü deneysel desen kullanılmıştır. Nitel veriler için; öğrencilerin görüşlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmacı günlüğü tutulmuştur. Nicel verilerin analizinde t-test kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi ve yorumlanması konusunda betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda deney ve kontrol gurubundaki öğrencilerin fen öğrenmeye yönelik motivasyon ortalamaları arasında istatistiki açıdan anlamlı fark bulunmuştur. Bu fark, deney grubu lehinedir. Fen bilimleri dersinde infografiklerin kullanılması; öğrencilerin derse yönelik motivasyon düzeylerinde anlamlı bir farka neden olmuş, öğrencilerin derse dönük motivasyon düzeyini artırmıştır. Deney grubunun, problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisi ölçeği ön test son test puan ortalamaları incelendiğinde son test lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisi son test puan ortalamalarında istatistiki açıdan anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Fakat öğrencilerle olan görüşmelerde ve araştırmacı günlüğünde yansıtıcı düşünme becerisinin geliştiğini destekleyen bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effect of using infographics in the primary school 3rd grade science course on students' reflective thinking skills for problem solving and motivation for the science course, and to obtain students' opinions on the use of infographics. The study period in the research consists of 76 students who can be seen in two branches of a public school in the Gaziosmanpaşa district of Istanbul. While the lesson process enriched with infographics is carried out with the experimental groups, the curriculum programming with control intervals and the planning of the branch teacher's lesson plans realize the operation of the science course. Patterns were used to provide mixed information and to collect qualitative and quantitative data together to support each other and thus for more comprehensive analysis. For qualitative data; Semi-structured interviews were formulated to identify the parts. A researcher diary was kept. T-test was used in quantitative data analysis. Descriptive analysis technique was used for qualitative data analysis and interpretation. As a result of the study found a statistically significant difference in science learning motivation between the experimental and control groups, favoring the experimental group. Using infographics in science classes significantly increased students' motivation levels. The experimental group's pretest and posttest scores on reflective thinking skills for problem solving showed a significant improvement in favor of the posttest. No significant difference was found between the experimental and control groups' posttest scores in reflective thinking skills. But interviews with students and the researcher's diary supported the development of reflective thinking skills for problem solving.