Astım tanılı ergenlerde internet bağımlılığı ve siberkondrinin değerlendirilmesi
Evaluation of internet addiction and cyberchondria in adolescents diagnosed with asthma
  1. Tez No: 870917
  2. Yazar: IRMAK ANIL ŞAHİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA TUNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: astım, ergen, internet bağımlılığı, siberkondri, asthma, adolescent, internet addiction, cyberchondria
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: 12-18 yaş astımlı ergenlerin sağlıklı ergenlere göre internet bağımlılığı ve siberkondri durumunu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: İzmir S.B.Ü Tepecik E.A.H Çocuk kliniklerinde 01/07/2023 – 01/01/2024 tarihleri arasında astımlı hastalara ve kontrol grubuna demografik veriler ve internet kullanımları genel bilgilerini içeren olgu rapor formu, Young internet bağımlılığı testi (YİBT-KF), siberkondri ciddiyeti ölçeği (CSS-12); astımlı hastalara ayrıca astımla ilgili bilgileri ve astım kontrol testi uygulandı. Bulgular: Astım ve kontrol gruplarında 64'er olarak toplam 128 katılımcı çalışmaya alındı. Hastaların yaş ortancası ve çeyreklikler arası 15 (4,3) yıl, kontrol grubunun 15,5 (3,0) idi. Astım grubu ile kontrol grubu demografik özellikleri gelir durumu hariç benzerdi (p=0,024). (p>0,05). Hastaların %96,9'unun günlük düzenli internet erişimlerinin olduğu, internete girerlerken en sık kullandıkları cihazın (%81,3) kişisel cep telefonu olduğu, %33,3'ünün sosyal medya kullanma amacıyla internete girdiği görüldü. Grupların internet kullanma alışkanlıkları benzerdi (p>0,05). Grupların YİBT-KF, CSS-12 toplam puanları karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Hastalar cinsiyet, gelir düzeyi ve astım kontrolüne göre gruplandırıldığında internet bağımlılık düzeyleri arasında fark yoktu. Hastalar cinsiyet, gelir düzeyi ve astım kontrolüne göre gruplandırıldığında siberkondri puanlarının astımı kontrolsüz olan grupta en yüksek olduğu ve astımı tam kontrollü ve kontrolsüz grup arasındaki farkın anlamlı olduğu bulundu (p=0,005). Astım semptomları ve tedavileri ile ilgili araştırma yapan grupta siberkondri değerleri daha yüksek bulundu (p değeri sırasıyla 0,003 ve 0,002) İnternete günlük girme süresi ile internet bağımlılığı arasındaki ilişki incelendiğinde ikisi arasında orta düzeyde pozitif bir korelasyon bulundu (r=0,557) (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda astımlı ve sağlıklı ergenler arasında internet bağımlılığı ve siberkondrinin benzer olduğunu bulduk. İnternet bağımlılığı demografik veriler ve astım kontrolünden etkilenmezken, siberkondrinin astım kontrolü olmayan grupta daha yüksek olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the internet addiction and cyberchondria status of 12-18 year old asthmatic adolescents compared to healthy adolescents. Materials and methods: Izmir H.S.U A case report form containing demographic data and general information about internet usage was administered to asthmatic patients and control groups between 01/07/2023 and 01/01/2024 at Tepecik T.R.H Children's Clinics. Young internet addiction test (YIAT-SF), cyberchondria severity scale (CSS- 12); asthmatic patients were also given information about asthma and an asthma control test. Results: A total of 128 participants, 64 in each asthma and control groups, were included in the study. The median and interquartile age of the patients was 15 (4.3) years, and the control group was 15.5 (3.0) years. The demographic characteristics of the asthma group and the control group were similar except for income (p=0.024). (p>0.05). It was observed that 96.9% of the patients had regular daily internet access, the device they most frequently used to access the internet was their personal mobile phone (81.3%), and 33.3% went online for the purpose of using social media. Internet usage habits of the groups were similar (p>0.05). When the groups' YIAT-SF and CSS-12 total scores were compared, no statistically significant difference was found between the two groups (p>0.05). There was no difference in internet addiction levels when patients were grouped according to gender, income level and asthma control. When the patients were grouped according to gender, income level and asthma control, it was found that cyberchondria scores were highest in the group with uncontrolled asthma and the difference between the fully controlled and uncontrolled asthma groups was significant (p = 0.005). Cyberchondria values were found to be higher in the group doing research on asthma symptoms and treatments (p value 0.003 and 0.002, respectively). When the relationship between daily internet access time and internet addiction was examined, a moderate positive correlation was found between the two (r=0.557) (p0.05). Conclusion: In our study, we found that internet addiction and cyberchondria were similar between asthmatic and healthy adolescents. While internet addiction was not affected by demographic data and asthma control, cyberchondria was found to be higher in the group without asthma control.