Astım tanılı çocuk ve ergenlerde psikopatoloji, yaşam kalitesi ve ebeveyn tutumlarının incelenmesi
Psychopathology in children and adolescents with asthma, investigation of quality of life and parental coping strategies
  1. Tez No: 433211
  2. Yazar: HİCRAN DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÖZATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, aile tutumu, psikiyatrik komorbidite, yaşam kalitesi, benlik saygısı, Asthma, Psychopathology, Quality of Life, Parental Coping Strategies Keywords: Asthma, Parental Coping Strategies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Astım yüksek oranda psikiyatrik semptomatoloji ve komorbidite ile giden bir hastalıktır. Bu çalışmada astım tanısı almış olan 8-18 yaş arası çocuk ve ergenlerde psikopatoloji, benlik saygıları, ebeveyn tutumları, yaşam kalitesi algıları, bazı psikososyal özellikleri ve bunların birbiriyle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Astım tanısı almış 32 hasta (17 erkek, 15 kız), 32 sağlıklı gönüllü (16 erkek, 16 kız) ile karşılaştırıldı. Astım tanısı olan ve kontrol grubundaki olgulara, çocuklarda gözlenebilen psikiyatrik hastalıkları sorgulayan“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY/K-SADS-PL)”uygulanarak klinik görüşme yapıldı. Her iki gruba da benlik saygılarını değerlendirmeye yönelik Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve çocuk ve ergenlerin yaşam kalitelerini değerlendirmeye yönelik, çocuk ve ergenlere ve ebeveynlerine“Çocuklar İçin Yasam Kalitesi Ölçeği (ÇiYKÖ)”verildi. Ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumlarının ve stresle başa çıkma becerilerinin değerlendirilmesi için, her iki gruba“Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (AHÇYTÖ)”ve“Başa Çıkma Stratejisi Ölçeği (BÇSÖ)”verildi. Sosyodemografik verilerden baba yaşı, anne ve baba eğitimleri dağılımlarına bakıldığında astımlı grupta bu değişkenlerin ortalamaları belirgin olarak daha düşüktü. Gruplar aile yaşam kalitesi alt ölçek puanları açısından karşılaştırıldığında kontrol grubunda aile ölçek toplam puanı ve psikososyal sağlık toplam puanı çalışma grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olarak izlendi. Gruplar çocuk yaşam kalitesi alt ölçek puanları açısından karşılaştırıldığında kontrol grubunda çocuk ölçek toplam puanı, fiziksel sağlık toplam puanı ve psikososyal sağlık toplam puanı çalışma grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olarak izlendi. Astımı olan grupta daha yüksek oranda psikiayatrik komorbidite saptandı. Gruplar aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu ölçeği alt faktör puanları açısından karşılaştırıldığında, hasta grubunda olumsuz tutumlar olan aşırı annelik (F1) ve eşler arası geçimsizlik (F4) alt faktör puanı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olarak izlendi. Bu çalışmada astımı olan olgularda yüksek oranda psikopatoloji saptanmıştır. Gruplar yaşam kalitesi açısından karşılaştırıldığında astımlı grupta daha kötü iken, astıma eşlik eden psikiyatrik komorbidite varlığında yaşam kalitesinin daha da bozulduğu saptanmıştır. Astımı olan olguların ebeveynlerinde anlamlı oranda uygunsuz başa çıkma yöntemleri kullanıldığı görülmüştür. Psikososyal işlevselliğin korunması için bu durumların birbiriyle olan ilişkisini bilmek önemli olup daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
A significant percent of asthma patients suffer a high level of psychiatric symptomatology and a comorbidity profile. The objective of this research is to analyze and interpret the impacts of psychopathology, self-esteem, parental relations, life quality perception and other psychosocial conditions in patients between the ages of 8 and 18 and predict what kind of influence can these pscyhologic measures have on each other. 32 patients (17 male, 15 female) diagnosed with asthma were compared with 32 healthy volunteers (16 male, 16 female). Researcher used K-SADS-PL (Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version), a preliminary scale established to predict psychiatric disorders in children, for all participants including both treatment and control group. All subjects in the study were asked to complete“Rosenberg Self-Esteem Scale”, and“Health Related Quality of Life Scale for Children”while parents were asked to complete“Parental Attitude Research Instrument”,“The Coping Strategy Indicator”and“Health Related Quality of Life Scale for Children-Parent Form”. Among socio-demographic variables paternal age, education lengths of mother and father were significantly lower in the asthma group. When the groups were compared in terms of“Health Related Quality of Life Scale for Parental Form”the control group scored higher for their total score and psychosocial health score compared to the treatment group. When the groups were compared in terms of“Health Related Quality of Life Scale for Child Form”the control group scored higher for their total score, physical score and psychosocial health score compared to the treatment group. Higher rates of psychiatric comorbidity were detected in the group with asthma. When the groups were compared on their scores on Parental Attitude Research Instrument, the treatment group showed statistically meaningful higher results on the“Excessive Mothering (F1)”and“Inter-parental derangement (F4)”variables which are considered negative variables. This study found a high level of psychopathology in the patients diagnosed with asthma. When the groups were compared on their quality of life scores, the treatment group scored lower than the control group. It was found that parents of asthmatic children use negative parental attitudes more often than those having healthy controls. Furthermore, it was also noted that the presence of psychiatric comorbidity that occurs alongside asthma also lowered the quality of life. Comprehensive, larger studies are needed to better understand psychopathology, parental attitudes, perceptions for quality of life and relationship between these factors in children and adolescents with chronic disease.