Türkiye'de organik ve doğal gıda pazarının gelişimi
Development of organic and natural food market in Turkey
  1. Tez No: 870960
  2. Yazar: ÜSAME MISIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞMET GÖKIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Doğal Gıda, Çiftçi, Organic Agriculture, Natural Food, Farmer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de doğal ve organik gıdanın gelişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yöntemi olarak betimsel tarama yöntemlerden birisi olan genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretim yapan çiftçiler içerisinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 400 katılımcıdan oluşmuştur. Araştırmada veri toplamak maksadıyla anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formunda demografik soruların yanı sıra organik tarım, organik tarımda üretim ve organik tarım ürünlerinin pazarlanmasına dair sorular yer almaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde SPSS v26 yazılımı kullanılmıştır. Araştırmada, tanımlayıcı istatiksel analizler kapsamında verilerin frekans dağılımları ve yüzdeleri hesaplanarak çözümlenmiştir. Analizler sonucunda katılımcıların çoğunluğunun organik üretim hakkında bilgisi olduğu ve bu bilgiyi internetten, TV-radyodan, dost-akrabadan, kurstan ve ziraat fakültesinden kazandıkları görülmüştür. Katılımcılar çoğunlukla organik tarımla gelirlerinin artacağını düşünmektedir. Katılımcıların çoğunlukla organik tarıma geçince verimin azalacağını ancak fiyatın artacağını düşündükleri tespit edilmiştir. Katılımcıların neredeyse tamamı organik tarımda gübre ve ilaç kullanmadıklarını belirtmiştir. Katılımcılar çoğunlukla son yıllarda organik tarımda artış olduğunu düşünmektedir. Katılımcıların çoğunluğu organik tarım ürünleri üretimi ile ilgili kamu kuruluşlarının desteklerini yetersiz bulduklarını ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the development of natural and organic food in Turkey. A relational screening model was used in this research. The study sample consisted of 400 participants selected using a convenience sampling method amongst the farmers in different regions of Turkey. In the study, data was collected using a questionnaire technique. In addition to demographic questions, there are questions about organic agriculture, production in organic agriculture, and marketing of organic agricultural products used in the research. SPSS v26 software has been used in order to analyze data included in the investigation. In the study, the frequency distributions and percentages of the data were calculated and analyzed within the scope of descriptive statistical analysis. As a result of the research that was collected, it was seen that a majority of participants knew about organic production. They gained this information from the internet, TV and radio, friends and relatives, courses, and agriculture faculty. Participants mostly think that their income will increase with organic farming. It was determined that the participants mostly thought the yield would decrease, but the price would increase when they switched to organic agriculture. Almost all participants said they do not use fertilizers and pesticides in organic agriculture. Participants believe that there has been an increase in organic agriculture in the past years. Most participants stated that they found the support of public institutions related to producing organic agricultural products insufficient.