Tanzanya'da misyonerlik faaliyetleri Lutheran kilise örneği
Missionary activities in Tanzania the case of the Lutheran church
  1. Tez No: 870962
  2. Yazar: ŞEYMA HAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN KIZILABDULLAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzanya, TANU, Leibzig, ELCT, Tanzania, TANU, Leibzig, ELCT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
“Tanzanya'da Misyonerlik Faaliyetleri Lutheran Kilise Örneği”başlıklı araştırma, misyonerliğin Afrika'da ilerleyişi ve sömürgecilikle misyonerlik arasındaki paralelliği anlamak noktasında oldukça önemlidir. Araştırmada ön bilgilendirme olarak, Tanzanya tarihi, Tanzanya'da İslam, Hıristiyanlık ve diğer dinlerin varlığı incelenmiştir. Araştırmanın ana konusunda, Tanzanya'ya Lutheran misyonerliğinin ilk olarak, Johann Ludwig Krapf ve Johannes Rebmann ile geldiği tespit edilmiştir. Daha sonra çeşitli Lutheran misyoner grupları ile devam eden Lutheran misyon faaliyetlerinin özellikle Leibzig Misyon Topluluğu ile ivme kazandığı anlaşılmıştır. Araştırmada, Tanzanya'da Lutheran misyon gruplarının faaliyetlerini gerçekleştirirken karşılaştıkları zorluklar maddeler halinde tespit edilmiş ve bu zorluklar karşısında kullanmış oldukları yöntemler tetkik edilmiştir. ELCT (Evangelical Lutheran Church in Tanzania)'nin oluşumu kronolojik bir şekilde ele alınmış ve Lutheran misyon öğretilerinin Afrika üzerindeki yansımaları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research titled“Missionary Activities in Tanzania: The Case of the Lutheran Church”is very important in understanding the progress of missionary work in Africa and the parallelism between colonialism and missionary work. As a preliminary information, the history of Tanzania and the presence of Islam, Christianity and other religions in Tanzania were examined. In the main subject of the research, it was determined that Lutheran missionaries first came to Tanzania with Johann Ludwig Krapf (1810-1881) and Johannes Rebmann (1820-1876). Later, it was understood that Lutheran mission activities, which continued with various Lutheran missionary groups, gained momentum especially with the Leibzig Mission Society. In the research, the difficulties faced by Lutheran mission groups in Tanzania while carrying out their activities were identified and the methods they used in the face of these difficulties were examined. The formation of ELCT (Evangelical Lutheran Church in Tanzania) is discussed chronologically and the reflections of Lutheran mission teachings on Africa are discussed.