Türkiye'nin dış ticaret analizi ve ECA bölgesi ile ticari etkinliğinin değerlendirilmesi
Türkiye's foreign trade analysis and evaluation of trade activity with the ECA region
  1. Tez No: 870998
  2. Yazar: ELİF SARIÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, dış ticaret, ECA, ticaret tamamlayıcılık endeksi, ticaret kolaylaştırma göstergeleri, Türkiye, foreign trade, ECA, trade complementarity index, trade facilitation indicator
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dış ticaret ülkelerin kalkınması ve gelişmesi için önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, dış ticaretin ülke ekonomisi için son derece önemli bir etken olması üzerine Türkiye'nin dış ticaretinin analizinin yapılması, ECA (Avrupa ve Orta Asya) ülkeleri ile ticaretinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda betimsel veri analizi ve ticaret tamamlayıcılık endeksi kullanılmıştır. Türkiye'nin dış ticaretinin betimsel analiz yapılarak 1990-2023 yılları dış ticaret seyri incelenmiştir. Böylece en çok dış ticaret gerçekleştirilen ülkeler ile ihracatı ve ithalatı en çok yapılan ürünlere ulaşılmıştır. Türkiye'nin dış ticaretinin ilerleme kaydetmesi hususunda ECA bölgesindeki ülkeler ile dış ticareti ele alınarak değerlendirme yapılmıştır. OECD verilerine göre ECA bölgesinden 46 ülkenin ticareti kolaylaştırma göstergeleri Türkiye ile birlikte değerlendirilmiştir. Türkiye'nin ihracat yapısının ECA ülkelerinin ithalat yapısı ile ne derece örtüştüğü ticaret tamamlayıcılık endeksi ile hesaplanmıştır. Bu doğrultuda, Türkiye'nin dış ticaretinin hangi ülkelerle ne ölçüde tamamlayıcı olduğu konusunda sonuçlara ulaşılmıştır. Ticaret kolaylaştırma performansları ve ticaret tamamlayıcılık endeks sonuçlarına göre, Türkiye'nin dış ticaretinin ECA bölgesinde bulunan 28 ülke ile yüksek düzeyde tamamlayıcı nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar dikkate alındığında, Türkiye'nin ticaretini daha etkili gerçekleştirebileceği ve böylelikle Türkiye dış ticaretine ve ekonomisine olumlu yansımalar olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign trade plays an important role for the development and progress of countries. In this study, it is aimed to analyze Turkey's foreign trade and to evaluate the efficiency of its trade with European and Central Asian countries since foreign trade is a very important factor for the economy and development of a country. For this purpose, descriptive data analysis and trade complementarity index were used. A detailed descriptive analysis of Türkiye's foreign trade was conducted and the foreign trade trend for 1990-2023 was analyzed. Thus, the countries with the highest foreign trade and the products with the highest exports and imports are included. Türkiye's foreign trade with countries in the Europe and Central Asia region has been evaluated in terms of the progress in Türkiye's foreign trade. According to OECD data, trade facilitation indicators of 46 countries in ECA were evaluated together with Türkiye. The extent to which Türkiye's export structure overlaps with the import profile of European and Central Asian countries was calculated with the trade complementarity index, and the results were obtained on the extent to which Türkiye's foreign trade is complementary with which countries. According to the results of trade facilitation performances and trade complementarity index, Türkiye's foreign trade with 28 countries in the Europe and Central Asia region is highly complementary. Considering the results, it is concluded that Türkiye can realize its trade more effectively and thus, there may be positive reflections on Türkiye's foreign trade and economy.