Okul öncesi öğretmenlerde telepraktis ile yapılan grup ses terapisinin ses yorgunluğuna etkisi
The effect of group voice therapy via telepractice on voice fatigue in preschool teachers
- Tez No: 871046
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK BABÜR KÜÇÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ses terapisi, Grup ses terapisi, Okul Öncesi Öğretmenleri, Ses yorgunluğu, Telepraktis, Voice therapy, Group voice therapy, Preschool Teachers, Voice fatigue, Telepractice
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bireysel ve yüz yüze uygulanan ses terapileri, profesyonel ses kullanıcısı ve disfonisi olan hastalarda yıllardır başarı ile kullanılmış olsa da telepraktis aracılığı ile gerçekleştirilen grup ses terapisinin sonuçları ile ilgili literatürde çok az çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, vokal foldların yanlış ve kötü kullanımına bağlı olarak ses yorgunluğu olan okul öncesi öğretmenlere telepraktis aracılığı ile sunulan grup ses terapisinin etkinliğini nesnel ve çok boyutlu bir şekilde araştırmaktır. Bu amaçla herhangi bir organik vokal patolojisi olmayan, sadece ses yorgunluğu olan 40 yetişkin kadın okul öncesi öğretmeni çalışmaya dahil edilmiştir. Randomize olarak beşer kişilik sekiz grup oluşturulmuş ve telepraktis aracılığı ile grup ses terapisi dolaylı (vokal hijyen eğitimi) ve doğrudan (Lax Vox Ses Terapisi) teknikler kullanılarak sekiz hafta boyunca haftada bir kez 45 dk. olacak şekilde uygulanmıştır. Değerlendirmeler terapi öncesi, sonrası ve izleme değerlendirmeleri (birinci ve üçüncü ay) subjektif, aerodinamik ve akustik analizler ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre terapi sonrasında; subjektif, aerodinamik ve akustik analiz bulgularında anlamlı iyileşmeler görülüp kalıcılığın sağlandığı da belirlenmiştir. Çalışmamızın sonuçları; telepraktis aracılığı ile uygulanan hijyen eğitimi ve Lax Vox grup ses terapisinin, ses yorgunluğu olan okul öncesi öğretmelerde ses yorgunluğunu azaltabileceğini, ayrıca okul öncesi öğretmenlerin sesleriyle ilgili farkındalıklarının ve yaşam kalitelerinin arttığını göstermiştir. Çalışmanın diğer profesyonel ses kullanıcısı ve disfonili hastalarda uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Although individual and face-to-face voice therapies have been used successfully for years in professional voice users and patients with dysphonia, limited studies have been conducted in the literature on the results of group voice therapy performed via telepractice. The aim of this study is to objectively and multidimensionally investigate the effectiveness of group voice therapy via telepractice to preschool teachers with voice fatigue due to misuse of vocal folds. For this purpose, 40 adult female preschool teachers who did not have any organic vocal pathology but only voice fatigue were included in the study. Eight groups of five participants were randomly assigned, and group voice therapy via telepractice was implemented once a week for 45 minutes and eight weeks, using indirect (vocal hygiene training) and direct (Lax Vox Voice Therapy) techniques. Evaluations were performed with subjective, aerodynamic and acoustic analyzes pre- and post-therapy and follow-up (first and third months). According to the findings, it was determined that significant improvements were observed in subjective, aerodynamic and acoustic analysis and generalized to life. The results of our study have been indicated that vocal hygiene and Lax Vox group voice therapy implemented via telepractice could reduce voice fatigue in preschool teachers with voice fatigue, and also increase preschool teachers' awareness of their voices and quality of life. It is recommended that the study be implemented to other professional voice users and patients with dysphonia.