Meşe odunu külü çözeltisi ile çekirdeksiz sultaniye üzümünün kurutulması
Drying seedless Sultaniye grapes with oak wood ash solution
- Tez No: 871308
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ABALI, DOÇ. DR. HARUN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Meşe Odunu Külü, Kuru üzüm, Üzüm kurutma, Taguchi Yöntemi, Sultaniye Üzümü, Oak Wood Ash, Raisins, Grape drying, Taguchi Method, Sultaniye Grape
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Konvansiyonel yöntemle üzüm kurutmada kullanılan potasa çözeltisindeki potasyum karbonat (K2CO3) bileşiğinin ithal ediliyor olmasından dolayı; ülkemiz, önemli ölçüde döviz kaybetmektedir. Bu çalışmada amaç; bu bileşiğe alternatif bandırma çözeltisinde kullanılabilecek ve yoğun olarak potasyum içeren meşe odun külünün (MOK) kullanım olanaklarını ortaya koymaktır. İlk adım olarak meşe odunu küllerinden %5, %10,%20,%30,%35 ve %40 oranlarında 6 farklı karışım elde edilmiştir. Sonrasında, Taguchi Yöntemi kullanılarak maksimum potasyum miktarının çözeltiye geçtiği proses şartları belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda içerdiği K+ miktarı bakımından kurutma işlemine en uygun çözeltilerin %10, %20 ve %30luk MOK çözeltileri olduğuna karar verilmiştir. Elde edilen doğal MOK karışımlarından elde edilen süzüntülerden elde edilen bandırma solüsyonları, piyasada Pusal ticari adıyla satılan bandırma çözeltisi preparatı ve konvansiyonel yöntemde kullanılan potasyum karbonatlı (potasa) çözeltisinin sultaniye üzümünün kurutulması işleminde kullanılarak kurutma süreçleri ve üzüm kalite özelliklerine olan etkileri belirlenmiştir. Sonuçda meşe odunu külü (MOK) ve ticari bir ürün olan Pusal'ın alternatif üzüm kurutma reaktifi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the import of potassium carbonate (K2CO3) compound in the potash solution used in grape drying by conventional method; our country loses a significant amount of foreign currency. The aim of this study is to reveal the possibilities of using oak wood ash (MOK) which contains potassium intensively and can be used in alternative dipping solution to this compound. Analysis, the K+ content in pine wood ash does not meet our drying standards. As a first step, a mixture of 5%, 10%, 20%, 20%, 30%, 30%, 35% and 40% of oak wood ashes was obtained in 6 different ratios. Then, the process conditions in which the maximum amount of potassium passes into the solution were determined by using Taguchi Method. As a result of the analyses, it was decided that 10%, 20% and 30% MOK solutions were the most suitable solutions for drying process in terms of K+ content. The dipping solutions obtained from the filtrates obtained from the natural MOK mixtures, the dipping solution preparation sold in the market under the trade name Pusal and the potassium carbonate (potash) solution used in the conventional method were used in the drying process of sultaniye grapes and their effects on drying processes and grape quality characteristics were determined. It was concluded that oak wood ash (MOK) and Pusal, a commercial product, can be used as alternative grape drying reagents.