Akşam Gazetesi gözüyle II. Dünya Savaşı'nda Türkiye (1939-1942)
Türkiye in the Second World War from the perspectives of Akşam Newspaper (1939-1942)
- Tez No: 871432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Türkiye, Hitler, World War II, Turkey, Hitler
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
1939-1945 yılları arasında altı yıl devam eden İkinci Dünya Savaşı, asrın felaketi olarak nitelendirilmiştir. Bütün dünya ülkelerini ve insanlarını etkilemekle beraber; atmış milyona yakın insanın ölümüne, geri kalanların ise yurtsuz, evsiz kalmasına sebebiyet vermiştir. Dünya, Adolf Hitler gibi bir insanın tek başına neleri yapabileceğine şahit olmuştur. Ayrıca ırkçılık kapsamında yapılan olağandışı katliamlar, esaret hayatı, bitmek bilmeyen acılar yaşanmıştır. İkinci Dünya Savaşı Türkiye'yi de derinden etkilemiştir. Savaşa dahil olmayan Türkiye maddi ve manevi büyük kayıplar vermiştir. Savaşa katılmamak adına yoğun çaba sarf edilmiştir. Uygulanan dış politika ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'na son veren antlaşmalar; kalıcı barışı sağlamadığı gibi, daha büyük felaketin sorumlusu oldu. Siyasi istikrarsızlık, belirsizlik beraberin de ekonomik bunalımı tetikledi. Almanya ve müttefikleri yeni yaşam alanı adı altında, ülkelerini ve vatandaşlarını savaşa sürükleyip, akabinde tüm dünyayı etkileyen büyük hasara yol açmışlardır. Umarım dünya bir daha böyle bir savaşı yaşamaz.
Özet (Çeviri)
The Second World War, which lasted for six years between 1939 and 1945, has been described as the catastrophe of the century. Although it affected all countries and people of the world, it caused the deaths of nearly sixty million people and left the rest homeless and homeless. The world witnessed what a man like Adolf Hitler could do all by himself. In addition, extraordinary massacres, a life of captivity and endless suffering were experienced within the scope of racism. The Second World War also deeply affected Turkey. Turkey, which was not involved in the war, suffered great material and moral losses. Intense efforts were made not to participate in the war. Successful results were achieved with the foreign policy implemented. The treaties that ended the First World War did not provide a lasting peace and were responsible for a greater catastrophe. Political instability and uncertainty triggered an economic crisis. Under the name of a new living space, Germany and its allies dragged their country and its citizens into war, and then caused great damage that affected the whole world. I hope the world will never experience such a war again.