Effects of feedback on financial forecasting
Finansal tahminlerinde geribeslemenin etkisi
- Tez No: 87158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖNKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: olasılıksal tahmin, hisse senedi fiyat tahmini, finansal talimin, geri besleme, ayar geri beslemesi iv, Judgment, judgmental forecasting, probabilistic forecasting, stock price forecasting, financial forecasting, feedback, calibration feedback. ui
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET FİNANSAL TAHMİNLERİNDE GERİ BESLEMENİN ETKİSİ SERRADİRİMTEKİN Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Dilek ÖNKAL Eylül, 1996 56 sayfa Bu çalışmanın amacı, finansal tahminlerde geri beslemenin etkisini incelemektir. Bu bağlamda, basit sonuç geri beslemesi ile başarı geri beslemesinin bir çeşidi olan ayar geri beslemesinin, hisse senedi fiyatlarının ve borsa endekslerinin iki sonuçlu format şeklindeki olasılıksal tahminleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan bir gruba uygulanmıştır. Sonuçlar, geri beslemenin; özellikle ayar geri beslemesinin tahminde bulunanlar üzerinde önemli etkisi olduğunu göstermiştir. Finansal tahminlerle ilgili sonuçlar tartışılmış ve gelecek çalışmalar için konular önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF FEEDBACK ON FINANCIAL FORECASTING SERRADİRİMTEKİN Master of Business Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dilek ÖNKAL September, 1996 56 pages The objective of this study is to examine the effects of feedback on financial forecasting. In particular, the effects of simple outcome feedback and calibration feedback as a type of performance feedback on the accuracy of probabilistic forecasts of stock prices and market indices in dichotomous format are analyzed. The study is conducted on subjects comprised of undergraduate and graduate students from the Faculty of Business Administration at Bilkent University. The results indicate that feedback, especially calibration feedback, has a considerable effect on the performance of forecasters. Implications of these findings for financial forecasting are discussed and directions for future research are given.