A Time series analysis of the Japanese yen with monthly data
- Tez No: 87157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖNKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yen, Regression, Mullticolinearity, Stationarity
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Bu tezin amacı Japon Yeni (Yen) ile Amerikan Doları (Dolar) arasındaki döviz kurunu bir yatırım allternatifi olarak kullanılmasında yardımcı olacak bir fonksiyon elde etmektir. Bu çalışma boyunca üç adımlı bir metod izlenmiştir. İlk adımda Japon Yeni ile beş ülkenin döviz kurları ve faiz oranlarından oluşan veri kümesi araştırılmıştır. Bu aşamada Çoklu Doğrusal Bağlantı ve Durağanlık problemleri ile karşılaşılmıştır. İkinci adımda veri kümesi birinci farklar alınarak durağan hale dönüştürülmüştür. Sonra regresyon uygulanmış ve anlamlı bir bağıntı olmadığı sonucuna varılmıştır. Son adımda Yen ile veri kümesinin üç alt grubu arasındaki ilişki incelenmiş ve anlamlı bir bağıntı bulunamamıştır. Tez analizlere ait sonuçların yorumlanması ile bitmektedir. Anahtar Kelimeler : Yen, Regresyon, Çoklu Doğrusal Bağlantı, Durağanlık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this thesis is to obtain a function which will help in using the exchange rate between the Japanese Yen (Yen) and the United States Dollar (Dollar) as an investment alternative. A three-step method is followed throughout this study. Yen and the set of five countries' exchange and interest rates is searched at the first step. Mullticolinearity and nonstationarity problems are observed at this stage. At the second step the data set is converted into a stationary form by taking the first differences. Then regression is applied and no significant correlation is found. At the final step relation between Yen and three subgroups from the data set are examined and no significant relation is found again. This thesis concludes by explaining the outcomes of our analyses.