Multicriteria ABC classification with AHP method: An application
AHP metoduyla çok kriterli envanter sınıflaması: Bir uygulama
  1. Tez No: 87160
  2. Yazar: EMRAH ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter yönetimi, Klasik ABC sınıflaması, Çok kriterli ABC sınıflaması, Analitik Hiyerarşi Süreci, Inventory management, Traditional ABC classification, Multicriteria ABC classification, Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET AHP METODUYLA ÇOK KRİTERLÎ ENVANTER SINIFLAMASI: BÎR UYGULAMA EMRAH ERDİNÇ TEZ YÖNETİCİSİ: YRD. DOÇ. DR. ERDAL EREL ARALIK, 1996 Klasik ABC sınıflaması değişik endüstrilerde bir çok firma tarafından uygulanan bir envanter yönetimi tekniğidir. Metot envanterdeki maddeleri A, B ve C olarak sınıflandırır. Sınıflandırma, yöneticilere her sınıfı firmaya olan önemine göre değişik derecelerde kontrol etme olanağı sağlar. Sımf A en önemli maddelerden, sınıf C ise en az öneme sahip olan maddelerden oluşmuştur. Sımf B maddelerinin firma için orta derecede önemi vardır. Klasik ABC sınıflama metodu maddeleri sınıflandırmak için sadece bir kriter kullanır, ancak yönetimin birden çok kritere ihtiyacı olabilir. Çok kriterli ABC sınıflaması bu probleme bir çözüm getirmektedir. Bu metot ayrıca yöneticilerin kendi yargılarını da analizde kullanmalarına olanak sağlamaktadır. Bu tezde hem klasik hem de çok kriterli ABC sınıflama metotları bir/Türk ilaç firmasının envanterine uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çok kriterli envanter sınıflamasının uygulaması için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTICRITERIA ABC CLASSIFICATION WITH AHP METHOD: AN APPLICATION BY EMRAH ERDİNÇ SUPERVISOR: ASSISTANT PROF. DR. ERDAL EREL DECEMBER, 1996 The traditional ABC classification is an inventory management technique that is applied by many companies in different industries. The method classifies the items in the inventory as class A. B. and C. The classification enables the managers to exert different levels of control on each class according to their importance for the company. Class A is constituted of the most important items and class C is constituted of the least important ones. Class B items have intermediate importance for the company. The Traditional ABC Classification method uses only one criterion in order to classify the items, however management may need to consider multiple criteria. The Multicriteria ABC Classification method provides a solution to this problem. This method also enables the managers to incorporate their judgments into the analysis. In this thesis both the traditional and the multicriteria ABC classification methods are applied to the inventory of a Turkish pharmaceutical company and the results are compared. The Analytic Hierarchy Process (AHP) technique is utilized in order to conduct the multicriteria inventory classification.