Real exchange rote, wealth, wages and foreign direct investment in Turkey
Reel döviz kuru, servet, ücretler ve Türkiye'de yabancı sermaye
- Tez No: 87162
- Danışmanlar: DR. YEŞİM ÇİLESİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Sermaye, Reel Döviz Kurları, Göreceli Servet, Göreceli Ücretler III, Foreign direct investment, real exchange rates, relative wealth, relative wages II
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET REEL DÖVİZ KURU, SERVET, ÜCRETLER VE TÜRKİYE'DE YABANCI SERMAYE C. Mert Böke İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Yeşim Çilesiz Aralık 1996 Bu çalışmada, reel döviz kurları, göreceli servet, göreceli ücretler ve Türkiye'ye giren doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki ilişki incelenmiştir. Türkiye'ye 1986- 1995 yıllan arasında sekiz ülkeden giren yabancı sermaye yatırımları üzerinde sabit efekt regresyonlar kullanılmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki, Türk lirası değer kaybettiğinde, Türkiye'deki ücretler diğer ülkelerdekine göreceli olarak arttığında ve servet diğer ülkelerdekine göre azaldığında ülkeye giren doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında artış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL EXCHANGE RATE, WEALTH, WAGES AND FOREIGN DIRECT INVESTMENT IN TURKEY C. Mert Böke Master of Business Administration in Management Supervisor: Dr. Yeşim Çilesiz December 1996 In this study, the relationship between real exchange rates, relative wealth, relative wages and foreign direct investment inflows to Turkey is examined. Fixed effects regressions are used on foreign direct investment inflow data from eight countries over the period 1986-1995. The results show that a depreciation of the Turkish lira, an increase in Turkish wages relative to the corresponding source country wages, and a decrease in relative wealth are associated with increases in FDI inflows to Turkey.