Impact of exchange rate fluctuations and political risk on the risk premiums reflected in the cross-sections of individual equity returns
- Tez No: 87165
- Danışmanlar: PROF. DR. SUBİDEY TOPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kur riski, politik risk, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, gelişen piyasalar, Exchange rate risk, political risk, Istanbul Stock Exchange, emerging markets
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Kur riski ve politik risk etkisiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören hisse senetlerinin taşıdıkları risk primi ampirik olarak analiz edilmektedir. Geçen on yılda gelişen bir piyasa olarak Türkiye, önemli parasal ve siyasal çalkantılarla karşı karşıya kalmıştır. Kur riski ve politik risk için sırasıyla, kurlar ve bono ve tahvil piyasasından değişkenler bu çalışmada yer alacaklar. Türkiye'de hisse senedi piyasasına girerek risk primi ile karşı karşıya kalanlar için istatistiksel olarak kanıt gösterilebilecek değerde sonuçlar çoğunluğu oluşturmasa da, bu çalışma bazı değerli yargılara varmamıza yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın sonuçlarının kurum ve portföy yönetimi açısından pek çok etkileri vardır. Aynı zamanda bu çalışma gelişen piyasalarda araştırma yapanlar tarafından kullanılabilecek araçlar ve veriler de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The impact of exchange rate fluctuations and political risk on the risk premiums of individual equity returns trading in Istanbul Stock Exchange will be analyzed empirically. Turkey as an emerging market faced considerable monetary and political turbulence in the past decade. Variables from the currency and sovereign debt markets will be the proxies for exchange rate risk and political risks, respectively. Evidence of the risk premiums as a result of the exposure to the equity markets show valuable inferences although statistically significant conclusions are not the majority. These results have many implications for the corporate and portfolio management. This study also provides tools and data that can be utilized by the emerging market researchers.