Siyasal sosyalleşme aracı olarak sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri: Milli Türk Talebe Birliği Kayseri Şubesi örneği
Activities of civil society organizations as a tool of political socialization: The example of National Turkish Students Union Kayseri Branch
  1. Tez No: 871668
  2. Yazar: AKIN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Siyasal Sosyalleşme, Sivil Toplum Kuruluşları, Milli Türk Talebe Birliği, Socialization, Political Socialization, Civil Society Organizations, National Union of Turkish Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Kayseri Şubesi'nin faaliyetleri detaylı bir şekilde incelenmekte, bu faaliyetlerin toplumsal bağlamdaki yeri ve önemli vurgulanmaktadır. Birliğin özellikle eğitime ilişkin faaliyetleri, konferansları, uluslararası etkinlikleri ile kültür, sanat ve spor etkinlikleri üzerinde duran tezin amacı, söz konusu faaliyetleri siyasal sosyalleşme kavramı bağlamında incelemektir. Bunun için tez, öncelikle siyasal sosyalleşme kavramını açıklamakta ve konuya ilişkin tartışmaları aktarmakta; ardından Milli Türk Talebe Birliği Kayseri Şubesi'nin etkinliklerini sıralamakta ve bu etkinlikleri siyasal sosyalleşme olgusu bağlamında değerlendirmektedir. Ampirik, analitik bir yaklaşımla birlikte genel olarak desktriptif araştırma ve analiz yöntemi tercih edilen çalışmanın kaynağını; daha önce bu konuda ve içerikte yazılan yüksek lisans ve doktora tezleri, akademik makaleler, dergi makaleleri, konuyla alakalı yazılmış kitaplar oluşturmuştur. Milli Türk Talebe Birliği ile ilgili kısımda kaynakları, daha önce incelenmemiş, birliğe ait faaliyet raporları oluşturmuştur. Milli Türk Talebe Birliği Kayseri Şubesi ve faaliyetleri ile ilgili kısımda ise genellikle, şubenin genel merkez istişare kamplarında sunmak üzere hazırladığı faaliyet raporları ve medya içerikleri, ilk defa bu çalışmada ele alınmak suretiyle, kaynak olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın, sivil toplum kuruluşlarının siyasal sosyalleşmeye etkisinin daha iyi anlaşılması anlamında, Milli Türk Talebe Birliği Kayseri Şubesi örneğinde, literatüre katkı sunacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the activities of the National Turkish Student Union Kayseri Branch are examined in detail, and the place and importance of these activities in the social context is emphasized. The aim of the thesis, which focuses on the Union's educational activities, conferences, international events and cultural, artistic and sports activities, is to examine these activities in the context of the concept of political socialization. For this purpose, the thesis firstly explains the concept of political socialization and conveys the discussions on the subject; then, it lists the activities of Kayseri Branch and evaluates these activities in the context of political socialization. The source of the study, in which descriptive research and analysis method is generally preferred along with an empirical-analytical approach, is the master's and doctoral theses, academic articles, journal articles and books written on the subject previously written on this subject and content. In the section about the National Turkish Student Union, the sources are reports of the union that have not been examined before. In the section related to the National Turkish Student Union Kayseri Branch and its activities, the activity reports and media contents prepared by the branch to be presented in the headquarters consultation camps were evaluated as sources, being discussed for the first time in this study. It is hoped that the study will contribute to the literature in terms of better understanding the impact of non-governmental organizations on political socialization, in the example of the National Turkish Student Union Kayseri Branch.