Uzamış açlık hayvan modelindepost operatif anne sütü ile yapılan trofik enteral beslenmenin barsak fonksiyonları üzerine etkileri
Trophic enteral feeding, using donor human milk is sufficient for preserving postoperative gut functions in an animal model
  1. Tez No: 871687
  2. Yazar: AYŞE TUZLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR HALUK GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Trophic early enteral feeding, human milk
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Geleneksel olarak postoperatif ileus düzelinceye kadar oral alım kısıtlaması, negatif nitrojen dengesine, immün dirençte azalmaya ve sindirim sisteminin fonksiyonlarının değişmesine neden olmaktadır. Amacımız hayvan modeli üzerinde, anne sütü ile yapılan trofik enteral beslenmenin postoperatif barsak fonksiyonlarını yeterince koruduğunu göstermektir. Gereç ve Yöntem: 60 adet Wistar-albino rat (100-180gr) 48 saat metabolik kafes içinde su almalarına izin verilerek aç bırakıldıktan sonra ileal enterotomi+anastomoz yapıldılar. Denekler eşit olarak 48 saat ve 72 saat olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu gruplarda kendi içlerinde postoperatif aç bırakılan (PA), standart formüla (SF) ve anne sütü (AS) ile trofik enteral besleme yapılan gruplar olmak üzere üç gruba ayrıldı (her grupta 10 rat olmak üzere). 48 ve 72 saatler sonunda postoperatif besleme yapılmayan grupların sonuçları, mama ve anne sütü ile trofik erken enteral besleme yapılan grupların sonuçları ile karşılaştırıldı. Gruplar arasında mezenterik lenf nodlarındaki koloni sayısı, serum Alkalen fosfataz seviyeleri, histopatolojik değerlendirme ve apopitotik indeks sonuçları karşılaştırıldı. Sonuçlar: AS gruplarında 48 ve 72. saatlerde bakteriyel üremenin hiç gerçekleşmediği gözlenmiştir. SF grubu ile PA grubu karşılaştırldığında 48 saat sonunda bakteri üremesinde fark gözlenmezken (p>0.05), 72 saat sonunda SF grubunda gram başına üreyen bakteri sayısı PA grubuna oranla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0.05). Bununla birlikte AS veya SF gruplarında 72. saat sonuçları değerlendirildiğinde, serum ALP düzeylerinin anne sütünde daha belirgin olmak üzere, normal beslenen deneklerin serum ALP düzeylerine ulaştığı gözlendi (p>0.05). Ayrıca SF ve AS gruplarında 48 ve 72. saatler sonundaki serum ALP düzeyleri kendi içlerinde karşılaştırıldığında, SF grubunda istatistiksel bir fark bulunamazken (p>0.05), AS grubunda 72. saatteki ALP düzeylerinin 48. saatteki ALP düzeylerinden ileri derecede anlamlı olarak yüksek bulunduğu saptanmıştır(p0.01), 72.
Özet (Çeviri)
Aim: Dietary restrictions, as in traditional avoidance of oral intake until resolution of postoperative ileus means a negative nitrogen balance, depression of immunocompetence and altered function of the digestive system. Our aim is to clarify that trophic enteral feeding using donor human milk is sufficient for preserving postoperative gut functions in an animal model. Method: Sixty male Wistar albino rats (100-180gr) food-deprived for 48 h with free access to water only in metabolic cages were equally divided into two groups such as 48 hours and 72 hours. Animals were further allocated into three subgroups (10 rats each) such as prolonged postoperative starvation (PS), trophic early enteral feeding using donor human milk (HM) and commercial formula (CF) feeding. The results of prolonged postoperative starvation (PS) were compared to trophic early enteral feeding using donor human milk (HM) and commercial formula (CF) feeding in ten rats per subgroup. The number of colony-forming units in the mesenteric lymph nodes, serum alkaline phosphatase (ALP) levels and histopathological evaluation were compared between groups. Results: Trofıc enteral feeding with human milk prevent mucosal atrophy which has occured after starvation more than commercial formula (CF) feedings. In a long time human milk deacreases apoptosis, prevents bacterial translocation more than commercial formula (CF) feedings. Also human milk induce epithelial cell regenaration and its effect increase in a time. Conclusion: Use of donor human milk for trophic early enteral feeding following surgery, protects gut mucosal structure and decreases bacterial translocation to mesenteric lymph nodes.