Investigating the opinions of ELL and ELT preparation students regarding the impact of extramural activities on developing language and self-regulation skills
ELL ve ELT hazırlık öğrencı̇lerı̇nı̇n okul dışı etkı̇nlı̇klerı̇n dı̇l ve öz düzenleme becerı̇lerı̇nı̇ geliştirmeye etkisine ı̇lı̇şkı̇n görüşlerı̇nı̇n ı̇ncelenmesi
  1. Tez No: 871689
  2. Yazar: RAHŞAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul dışı İngilizce (EE), Öz-düzenleme, Dil Becerileri, Öz- düzenleme Stratejileri, İDE, Extramural English (EE), Self-Regulation, Language Skills, Self- Regulation Strategies, ELT, ELL
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Okul dışında İngilizce edinim önemlidir. EE etkinliklerinin dil öğrenme sürecindeki etkilerini belirlemek için öğrencilerin öz-düzenleme ve dil becerilerine katkılarını incelemek mümkündür. Bu tezin amacı, ders dışı etkinliklerin dil becerileri ve öz-düzenleme ile ilişkisini belirlemektir. Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ndeki İngiliz Dili ve Edebiyatı (İDE) ve İngilizce Öğretmenliği (İÖ) hazırlık öğrencilerinin (=95), EE etkinliklerinin dil ve öz-düzenleme becerilerini geliştirmedeki etkisine ilişkin görüşlerini cinsiyetleri, bölümleri ve dil yeterlilik düzeyleri ile ilişkisini analiz ederek incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel ve nitel veriler birleştirilerek karma bir yöntem kullanılmıştır. Bu çalışmada iki farklı ölçek kullanılmıştır; bunlardan biri Okul Dışı İngilizce Kullanım Ölçeği (Coşkun ve Mutlu, 2017), diğeri ise Dil Öğreniminde Özdüzenlemeli Teknoloji Kullanımı Ölçeğidir (Lai ve Gu, 2011). Ek olarak, araştırma sorularını derinlemesine anlamak için ölçeğin sonuna 2 açık uçlu soru eklenmiştir. Ölçeklerden elde edilen bulgular IBM SPSS Statistics 26 ile, açık uçlu sorular ve görüşmeler ise Maxqda ile kodlama yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. En çok kullanılan EE etkinlikleri“İngilizce içerik izlemek”ve ikinci olarak“İngilizce dinleme aktiviteleri”belirtilmiştir. En çok gelişen dil becerileri sırasıyla“dinleme”,“okuma”,“yazma”, en az ise“konuşma”olarak belirtilmiştir. Sonuç olarak, öz-düzenleme stratejileri ile EE faaliyetlerini kullanma arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
English acquisition outside school is important. To determine the effects of EE activities in the language learning process, it is possible to examine their contributions to students' self-regulation and language skills. The study aims to determine the relationship between EE activities and language skills and self-regulation. The study aims to examine the views of English Language and Literature (ELL) and English Language Teaching (ELT) prep students (=95) at Çanakkale Onsekiz Mart University on the effect of EE activities on improving their language and self-regulation skills by analyzing the relationship with their gender, department and language proficiency levels. A mixed method was used by combining quantitative and qualitative data. Two different scales were used in this study; one of them is the Out-of-School English Use Scale (Coşkun & Mutlu, 2017) and the other is the Self-Regulated Use of Technology in Language Learning Scale (Lai & Gu, 2011). In addition, two open-ended questions were added at the end of the scale to understand the research questions in depth. The findings obtained from the scales were analysed using IBM SPSS Statistics 26, while the open-ended questions and interviews were analysed using Maxqda coding method. The most used EE activities were“watching English content”and secondly“English listening activities”. The most developed language skills were respectively“listening”,“reading”,“writing”and the least developed language skill was“speaking”. Consequently, there is a significant relationship between self-regulation strategies and the use of EE activities.