Yerel yönetimlerde akıllı şehirler, Singapur ve İstanbul karşılaştırması
Smart cities in local governments, comparison of Singapore and Istanbul
- Tez No: 871726
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehirler, Yerel Yönetim, Dijitalleşme, Yapay Zekâ, Smart Cities, Local Government, Digitalization, Artificial Interlligenc
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada, akıllı şehirlere yönelik yapılan uygulamaların değerlendirilmesi ve akıllı şehirlerde olması gereken uygulamalar incelenmiştir. Araştırmamız, 2000-2022 yılları arasında gerçekleştirilen akıllı şehir uygulamalarının neler olduğu konusunu ele almış ve bu uygulamalar en iyi uygulayan şehirler hakkında kısa bilgiler sunulmuştur. Singapur ve İstanbul'un karşılaştırılması yapılarak incelenmiştir. Çalışmanın kaynakları, akıllı şehirlerle ilgili makaleler, internet siteleri, dergiler, konferanslar ve belediyelerin düzenlediği çalıştaylar gibi kaynaklardan derlenen bilgilerle nitel bir çalışma olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, akıllı şehir uygulamalarına katkı sağlamak için yapılması gerekenler ve geliştirilmesi gereken alanlar incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Akıllı şehir olabilmenin şartlarına yeni eklemelerin neler olabileceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the applications for smart cities were evaluated and the applications that should be in smart cities were examined. Our research discussed the smart city applications carried out between 2000-2022 and provided brief information about the cities that implemented these applications best. It was examined by comparing Singapore and Istanbul. The sources of the study were evaluated as a qualitative study with information compiled from sources such as articles on smart cities, websites, magazines, conferences and workshops organized by municipalities. According to the results of the study, what needs to be done and areas that need to be developed in order to contribute to smart city applications have been examined and evaluated. It has been researched what new additions might be to the conditions of becoming a smart city.