0-6 aylık bebeği olan annelerde doğum sonrası dönemde evlilik doyumu ile anne bebek bağlanması arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between marital satisfaction and mother-infant attachment in the postnatal period in mothers with 0-6 months old infants
- Tez No: 871727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Psikoloji, Family Planning, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik doyumu, Anne Bebek Bağlanması, Doğum Sonrası Dönem, Marriage, Marital Satisfaction, Mother Infant Attachment, Postnatal Period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bağlanma, bebeğin doğumundan itibaren başlayan ve bebeğin hayatı boyunca her anında onunla beraber olan bir kavramdır. Bebeğin annesi ile olan sağlıklı ilişkisi, bağlanmanın temelini oluşturmaktadır. Annenin, eşi ile olan iletişim tarzı ve yaşadığı hayat biçimi de bebeği ile bağlanmasında önemli bir faktör oluşturmaktadır. Bu çalışma ile de 0-6 aylık bebeği olan annelerin, evlilik doyumu ile anne bebek bağlanması arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Araştırma İstanbul'da yaşayan 0-6 aylık bebeği olan, 452 annenin katılımı ile ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu araştırmada katılımcıların evlilik doyum düzeylerini saptamak için“Evlilik Doyum Ölçeği (EDÖ)”; annelerin bebekleri ile bağlanma düzeyini belirlemek için de“Anne- Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ)”ve katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin veri elde etmek için araştırmacının oluşturduğu“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veriler bilgisayarda SPSS (statistical package for social sciences) 26 programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde,“Bağımsız Örneklem t-Testi”,“Tek Yönlü Anova”,“Bonferroni Testi”,“Pearson Korelasyon Analizi”ve“Tamhane's Testi”kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere göre; anne bebek bağlanması ve evlilik doyumu puan ortalamaları arasında negatif yönde zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Anne ile bebek arasındaki bağlanma düzeyi arttıkça, annenin evlilik doyumunun azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Annenin eğitim durumu, evlilik süresi ve gebeliğin planlılığı ile evlilik doyumu arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Gebeliğin planlı olması ve bebeğin kaç aylık olduğu, anne bebek bağlanması ile anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Çalışmada anne bebek bağlanması ve evlilik doyumunun daha detaylı çalışılabilmesi için önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Attachment is a concept that starts from the birth of the baby and is with the baby at every moment of its life. The baby's healthy relationship with its mother forms the basis of attachment. The mother's communication style with her husband and the way of life she lives also constitute an important factor in her attachment with her baby. In this study, it was aimed to examine whether there is a relationship between marital satisfaction and mother-infant attachment among mothers with 0-6 month old infants. The study was conducted using the relational survey method with the participation of 452 mothers with 0-6 month old babies living in Istanbul. In this study,“Marital Satisfaction Scale (MSS)”was used to determine the marital satisfaction levels of the participants;“Mother-Infant Attachment Scale (MIS)”was used to determine the attachment level of mothers with their infants; and“Personal Information Form”created by the researcher was used to obtain data on the demographic characteristics of the participants. The data were recorded and analyzed in SPSS (statistical package for social sciences) 26 program.“Independent Sample t-Test”,“One-Way ANOVA”,“Bonferroni Test”,“Pearson Correlation Analysis”and“Tamhane's Test”were used to analyze the data obtained. According to the data obtained from the study, a weak negative relationship was found between the mean scores of mother-infant attachment and marital satisfaction. It was concluded that as the level of attachment between mother and infant increased, the mother's marital satisfaction decreased. A significant relationship was found between the mother's education level, duration of marriage, and planning of pregnancy and marital satisfaction. Planned pregnancy and the number of months of the baby were found to have a significant relationship with mother-infant attachment. The study also included suggestions for further study of mother-infant attachment and marital satisfaction.