Çeviri motorlarının değerlendirilmesi ve Arap dili eğitimindeki önemi
Evaluation of translation engines and its importance in Arabic language education
  1. Tez No: 871729
  2. Yazar: YUSUF AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviri Motorları, Makine Çevirisi, Arap Dili Eğitimi, Yabancı Dil Eğitimi, Dil Eğitimi, Translation Engines, Machine Translation, Arabic Language Education, Foreign Language Education, Language Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, çeviri motorlarının Arap dili eğitimindeki katkısı, önemi ve öğrencilerin dil eğitimlerinde çeviri motorlarından yararlanma düzeyinin belirlenmesi ve çeviri motorlarını tanımaları hedeflenmiştir. Yapılan çalışma ile çeviri motorlarının ortaya çıkışı ve gelişimi hakkında tarihsel sürece değinilmiş, günümüzde aktif ve yaygın olarak kullanılan Google Çeviri, Yandex Çeviri, Microsoft Tercüman, Almaany Sözlüğü, Reverso Context ve Tevakku Sözlüğü olmak üzere çeviri motorlarını tanıma ve özelliklerini öğrenmeye yer verilmiş, çeviri motorlarının Arap dili eğitimi alanında nitelik ve fayda yönünden katkısına ve önemine vurgu yapılmıştır. Ayrıca çeviri motorlarının Arap dili eğitimi alanında aktif olarak kullanmasına yönelik dört temel dil becerisi olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerine çeviri motorlarıyla etkinlik çalışması yapılmıştır. Çalışmada, çeviri motorlarının Arap dili eğitimi alanında bir ders materyali olarak etkin bir şekilde kullanılması için dil eğitimcilerinin rolüne vurgu yapılmış ve Arap dili eğitiminde çeviri motorları anket çalışmasının neticesinde elde edilen öğrenci görüşleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the contribution of translation engines in Arabic language education, its importance and the level of students' use of translation engines in language education and recognition of translation engines were aimed to determine. With the study, the historical process about the emergence and development of translation engines was mentioned, the recognition and features of translation engines, including Google Translate, Yandex Translation, Microsoft Translator, Almaany Dictionary, Reverso Context and Tevakku Dictionary, which are active and widely used today, were included in the study, the contribution and importance of translation engines in terms of quality and usefulness in the field of Arabic language education were emphasized. In addition, an activity study was carried out with translation engines on the four basic language skills of reading, writing, listening and speaking, in order to actively use translation engines in the field of Arabic language education. In the study, in order to use translation engines effectively as a course material in the field of Arabic language education, the role of educators in this regard was emphasized and the student opinions obtained as a result of the survey of translation engines in Arabic language education were examined.