Investigating the effectiveness of social media phishing awareness program for individual users
Bireysel kullanıcılar için sosyal medya kimlik avı farkındalık programının etkinliğinin araştırılması
- Tez No: 871893
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ADİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, kimlik avı farkındalığı, etkililik, bireysel kullanıcılar, siber güvenlik, çevrimiçi tehditler, Social media, phishing awareness, effectiveness, individual users, cybersecurity, online threats
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
SOSYAL MEDYA KİMLİK AVCILIK FARKINDALIK PROGRAMININ BİREYSEL KULLANICILAR İÇİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. Bireysel kullanıcıları çevrimiçi tehditlere karşı kendilerini savunmak için gereken bilgi ve becerilerle güçlendirmenin önemi, sosyal medya platformlarındaki artış ve kimlik avı saldırılarının karmaşıklığı nedeniyle artıyor. Bu tezde, bireysel kullanıcıların sosyal medya platformlarındaki kimlik avı girişimlerini tanımasını, azaltmasını ve raporlamasını sağlamak ve eğitmek için tasarlanmış bir sosyal medya kimlik avı farkındalık programının etkinliği incelenmektedir. Karma yöntem yaklaşımı kullanılarak, katılımcıların sosyal medya kimlik avına ilişkin bilgileri, tutumları ve eylemleri, farkındalık programının tamamlanmasından önce ve sonra, eğitim öncesi ve sonrası anketler aracılığıyla değerlendirilir. Çalışma, eğitim programından sonra katılımcıların güven seviyelerinin, kimlik avı tekniklerini anlamalarının ve proaktif raporlama davranışlarının önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Ayrıca pek çok kişi, çok faktörlü kimlik doğrulamayı açmak ve gizlilik ayarlarını değiştirmek gibi çevrimiçi güvenlik prosedürlerini önemli ölçüde değiştirdiklerini söyledi. Bu sonuçlar, sosyal medya kimlik avı farkındalık programlarının bireysel kullanıcıların siber güvenlik direncini nasıl artırabileceğini ve çevrimiçi ortamı genel olarak daha güvenli hale getirebileceğini gösteriyor. Raporun siber güvenlik farkındalığı alanında daha fazla çalışma ve uygulamaya yönelik tavsiyeleri, sosyal medyadaki kimlik avı saldırılarıyla mücadelede sürekli eğitimin, hedefe yönelik müdahalelerin ve ekip çalışmasının önemini vurguluyor.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATING THE EFFECTIVENESS OF SOCIAL MEDIA PHISHING AWARENESS PROGRAM FOR INDIVIDUAL USERS. The importance of empowering individual users with the knowledge and skills needed to defend themselves against online threats is growing due to the increase in social media platforms and the sophistication of phishing attacks. The effectiveness of a social media phishing awareness program designed to educate and enable individual users to recognize, mitigate, and report phishing attempts on social media platforms is examined in this dissertation. Using a mixed-methods approach, participants' knowledge, attitudes, and actions about social media phishing are evaluated both before and after the awareness program is completed through pre- and post-training surveys. The study shows that, after the training program, participants' confidence levels, understanding of phishing techniques, and proactive reporting behavior all significantly increased. In addition, many said they have changed their online security procedures significantly, such as turning on multi-factor authentication and changing their privacy settings. These results demonstrate how social media phishing awareness programs may improve individual users' cybersecurity resilience and make the online environment safer overall. The report's recommendations for further study and practice in the area of cybersecurity awareness emphasize the importance of ongoing education, targeted interventions, and teamwork to combat phishing attacks on social media.