The Short and long term price performance of initial public offerings in Istanbul Stock Exchange
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açılan şirketlerin kısa ve uzun dönemde fiyat performansları
- Tez No: 87191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halka açılan şirketler, düşük fiyatlandırma IPO's in İSE il, Initial Public Offerings (IPO), underpricing IPO's in ISE
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSA'SINDA HALKA AÇILAN ŞİRKETLERİN KISA VE UZUN DÖNEMDE FİYAT PERFORMANSLARI SEVENGÜL KARAYAKA M.B.A TEZİ Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kürşat Aydoğan Bu çalışmanın amacı, 1990-95 yılları arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsa'sında (İMKB) halka açılan şirketlerin kısa ve uzun dönemde fiyat davranışlarını incelemektir. Ayrıca halka arz prosedürleri ve mevcut yasal düzenlemeler de bu çalışmada incelenmiştir. Yeni hisse senetlerinin ilk işlem günündeki normalin üzerindeki pozitif getirilerinin varlığı düşük fiyatlandırmanın kanıtıdır. Böylece, halka arz sırasında pozisyon alan yatırımcılar ilk gün piyasaya göre daha yüksek getiriler elde ederler. Fakat, 750 günlük birikmiş getirilen incelediğinde herhangi bir normalin üzerinde getiriye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SHORT AND LONG TERM PRICE PERFORMANCE OF INITIAL PUBLIC OFFERINGS IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE SEVENGUL KARAYAKA M.B.A THESIS Supervisor: Assoc. Prof. Kursat Aydogan The present study aims at investigating the price performance of IPO's in the Istanbul Stock Exchange (ISE) during the 1990-95 period in the short term and long term. The study is also devoted to the procedures for an Initial Public Offerings (IPO) and the existing regulatory environment. The existence of significant abnormal positive returns of new issues on the first day of trading is the proof of underpricing hence investors taking a position in IPO's during the offering date can enjoy short term return relative to the market. However, on the average, cumulative abnormal returns do not exhibit any significant long term anomaly measured over 750 trading days.