Bilgi, iletişim ve haberleşme teknolojileri şirketlerinin istihbarat aracı olarak kullanılması: Huawei Şirketi örneği
The use of information, communication and communication technologies as intelligence tools: The case of Huawei Company
- Tez No: 872047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Huawei, İstihbarat, Çin Halk Cumhuriyeti, Siber İstihbarat, Siber Egemenlik, Huawei, Intelligence, People's Republic of China, Cyber Intelligence, Cyber Sovereignty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu tez çalışması, Huawei Şirketi'nin Bilgi İletişim ve Haberleşme Teknolojileri alanında nasıl bir istihbarat aracı olarak kullanılabileceğini incelemektedir. Çalışmanın ana amacı, Huawei'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nin istihbarat ve güvenlik servisleriyle olan ilişkilerini ortaya koymak ve bu bağlantının uluslararası istihbarat bağlamında nasıl sorunlara yol açabileceğini belirlemektir. Çalışma, 2008 ile 2022 yılları arasındaki dönemi kapsamakta olup, Huawei'nin Çin adına casusluk yaptığına dair iddia ve bulguları ele almaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerini kullanarak yürütülmüş, veriler çeşitli elektronik gazeteler, düşünce kuruluşu raporları, mahkeme tutanakları ve akademik kaynaklardan toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılarak uzman görüşleri alınmış, elde edilen veriler MAXQDA Analytics Pro 2020 (Release 20.4.0) paket programı aracılığı ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular, Huawei'nin küresel bilgi ağları üzerindeki rolünün, Çin'in siber egemenlik stratejisiyle nasıl iç içe geçtiğini göstermektedir. Huawei Şirketi'ne yönelik yaptırımlar, casusluk iddiaları ve bunların sonuçları detaylı bir şekilde tartışılmıştır. Sonuçlar, bilgi, iletişim ve haberleşme teknolojileri şirketlerinin, nasıl bir karşı istihbarat sorunu oluşturabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Huawei Company can be used as an intelligence tool in the field of Information, Communication, and Communication Technologies. The main objective of the study is to reveal the relationships between Huawei and the intelligence and security services of the People's Republic of China, and to determine how this connection can lead to problems in the context of international intelligence. The study covers the period between 2008 and 2022 and addresses the allegations and findings that Huawei is spying on behalf of China. The research was conducted using qualitative research methods, with data collected from various electronic newspapers, think tank reports, court records, and academic sources. Semi-structured in-depth interviews were conducted to obtain expert opinions, and the data obtained was subjected to content analysis using the MAXQDA Analytics Pro 2020 (Release 20.4.0) package program. The findings demonstrate how Huawei's role in global information networks intertwines with China's cyber sovereignty strategy. The sanctions against Huawei, espionage allegations, and their consequences are discussed in detail. The results emphasize how information, communication, and communication technology companies can pose a counterintelligence problem.