Hematoloji ve onkoloji kliniklerinde yeni tanı almış hastaların kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi tedavi öncesi ve sonrasında beslenme parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of the nutritional parameters of patients newly diagnosed in hematology and oncology clinics before and after chemotherapy, radiotherapy and surgical treatment
- Tez No: 872204
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BENTLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Kemoterapi, MNA, NRS-2002, CONUT, SGA, Hematoloji, Onkoloji, Nutrition, Chemotherapy, MNA, SGA, CONUT, NRS-2002, Hematology, Oncology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Nütrisyonel değerlendirme kanser hastalarında temel roldedir ve kas kütlesi kaybı başta olmak üzere beden kompozisyonunun değerlendirilmesi bunun ayrılmaz parçası niteliğindedir. Hematoloji ve Onkoloji kliniklerinde yeni tanı almış hastaların tedavi sürecindeki beslenme durumu değişimini değişik tarama araçları ve ölçümler ile prospektif olarak değerlendirip her bir aracın ve ölçümün hem kendi içindeki değişimini hem de birbiri ile olan ilişkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: İnönü Üniversitesi İç Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji kliniklerinde yaptığımız çalışmada tedavi öncesi ve sonrası MNA, SGA, CONUT, NRS-2002 testleri ile yeni tanılı hastaların beslenme durumu hakkında bilgi topladık. Hastalarımızı 18 yaş üzeri yeni tanı almış hematoloji ve onkoloji hastalarında seçtik. Toplam 76 hastayı çalışmamıza kattık. Hastaların tanı anındaki ve tanıdan sonraki tedavi sürecinin üçüncü ayındaki antropometrik ölçümlerini(üst orta kol ve baldır çevresi, el kavrama gücü, beden kitle indeksi), tam kan sayımını, elektrolitlerini, karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerini, kolesterol düzeyini kayıtlarımıza ekledik. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 56,0±15,3 idi. Hastaların %51,3'ünde hematolojik, %48,7'sinde onkolojik solid malignite tanısı vardı. Hastaların tedavi sonrasında öncesine göre MNA, SGA, CONUT, NRS-2002 skorlarında, antropometrik ölçümlerinde( el kavrama gücü, üst orta kol ve baldır çevresi, ağırlık, BKİ), laboratuvar ölçümlerinde(total lenfosit sayısı, hemoglobin, trombosit, magnezyum ve kalsiyum) anlamlı bir değişiklik izlendi. MNA testi referans alınarak yapılan analizde SGA'nın malnütrisyonu göstermedeki duyarlılığının diğer iki testten daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Hastaların MNA testine göre tanı anında %43,4'ünde, tedavi sonrası ise %70,6'sında malnütrisyon vardı. Testler arasında; malnütrisyonu, laboratuvar ve antropometri ölçümlerindeki değişimi göstermede istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardı. Yeni tanı almış hematoloji ve onkoloji hastalarının malnütrisyon durumu tedavi sonrası değişebildiğinden bu konuda hastaların özellikle MNA, NRS-2002 ve SGA ile düzenli olarak, laboratuvar tetkikleri ve antropometrik ölçümlerle değerlendirilmesi yararlı bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Nutritional assessment has a fundamental role in cancer patients and assessment of body composition, especially muscle mass loss, is an integral part of this. We aimed to evaluate the nutritional status change of newly diagnosed patients in the hematology and oncology clinics prospectively with different screening tools and measurements, and to examine both the changes in each tool and measurement and their relationships with each other. Material and method: In the study we conducted at İnönü University Internal Medicine Hematology and Oncology clinics, we gathered information about the nutritional status of newly diagnosed patients with MNA, SGA, CONUT, NRS-2002 tests before and after treatment. We selected our patients among newly diagnosed hematology and oncology patients over the age of 18. We included a total of 76 patients in our study. We added the anthropometric measurements (upper middle arm and calf circumference, hand grip strength, body mass index), complete blood count, electrolytes, liver and kidney function tests, and cholesterol level of the patients at the time of diagnosis and in the third month of the treatment process after diagnosis. Results: The mean age of the patients was 56.0±15.3. 51.3% of the patients had a hematological diagnosis and 48.7% had an oncological diagnosis of solid malignancy. After the treatment, the patients' MNA, SGA, CONUT, NRS-2002 scores, anthropometric measurements (hand grip strength, upper middle arm and calf circumference, weight, BMI), laboratory measurements (total lymphocyte count, hemoglobin, thrombocyte, magnesium and calcium) significant change was observed. In the analysis made with reference to the MNA test, the sensitivity of SGA in showing malnutrition was found to be higher than the other two tests. Conclusion: According to the MNA test, 43.4% of the patients had malnutrition at the time of diagnosis and 70.6% after treatment. Among the tests; there was a statistically significant correlation in showing malnutrition, changes in laboratory and anthropometry measurements. Since the malnutrition status of newly diagnosed hematology and oncology patients may change after treatment, it provides useful information especially for patients to be evaluated regularly with MNA, NRS-2002 and SGA with laboratory examinations and anthropometric measurements.