Hokey sporcularına uygulanan intensive interval antrenman metodunun bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkisi
The effect of intensive interval training method applied to hockey athletes on some physical and physiological parameters
  1. Tez No: 872205
  2. Yazar: MUHAMMED ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hokey, İnterval Antrenman, MaxVO2, YŞİA, Hockey, Interval Training, MaxVO2, HITT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezin amacı, hokey sporcularına 8 hafta süreyle uygulanan intensive interval antrenman metodunun bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya aktif olarak u16 yaş kategorisinde müsabakalara katılım sağlayan, haftada en az 5 gün düzenli antrenman yapan 24 hokey sporcusu katılmıştır. Rastgele yöntem ile katılımcılar 12'si deney grubu, 12'si kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Deney grubuna hokey antrenmanları dışında 8 hafta, haftada 3 gün olmak üzere intensive interval antrenman metodu uygulanmıştır. Kontrol grubu ise sadece hokey antrenmanlarına devam etmiştir. Çalışmada sporculara boy uzunluğu, vücut ağırlığı, esneklik, denge, durarak uzun atlama, aerobik performans (MaxVO2) ve reaksiyon testi ölçümleri yapılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Çalışmada grup içi ve gruplar arası ön test ve son test değerleri karşılaştırılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Kontrol grubunda esneklik ve MaxVO2 performansında negatif yönde anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p0.05). Deney ve kontrol grubunun gruplar arası ön test verilerinin karşılaştırılmalarında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Deney ve kontrol grubunun gruplar arası son test verilerinin karşılaştırılmalarında denge, durarak uzun atlama, aerobik performans, reaksiyon parametrelerinde anlamlı farklılık bulunurken (p0.05). Sonuç olarak intensive interval antrenmanların hokey sporcuları üzerinde fiziksel ve fizyolojik parametreleri geliştirmede etkili bir antrenman yöntemi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the effects of the intensive interval training method applied to hockey athletes for 8 weeks on some physical and physiological parameters. 24 hockey athletes who actively participated in competitions in the u16 age category and trained regularly at least 5 days a week participated in the study. With the random method, the participants were divided into 2 groups: 12 in the experimental group and 12 in the control group. Intensive interval training method was applied to the experimental group for 8 weeks, 3 days a week, in addition to hockey training. The control group only continued their hockey training. In the study, height, body weight, flexibility, balance, standing long jump, aerobic performance (MaxVO2) and reaction test measurements were performed on the athletes. SPSS 25.0 program was used to analyze the data collected within the scope of the research. In the study, pretest and posttest values within and between groups were compared. Statistical significance level was determined as p0.05). A negative significant difference was detected in flexibility and MaxVO2 performance in the control group (p0.05). No significant difference was found in the comparison of pre-test data between the experimental and control groups (p>0.05). In the comparison of post-test data between the experimental and control groups, there was a significant difference in balance, standing long jump, aerobic performance and reaction parameters (p0.05). As a result, it can be said that intensive interval training is an effective training method in improving the physical and physiological parameters of hockey athletes.