Bir görsel iletişim aracı olarak grafik tasarım ve sergileme tasarımı özelinde araştırmaları
Graphic design as a visual communication and research on exhibition design
  1. Tez No: 872220
  2. Yazar: ZEYNAB GULİYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AMİR AHMADOGHLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel iletişim tsarımı, grafik, iletişim teknikleri, sergileme, Visual communication design, graphics, communication techniques, exhibition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnsanoğlunun ilk çağlarda mağaralara çizmek kaydıyla gerçekleştirdiği iletişim, günümüzde farklı kanallar yoluyla gerçekleşmektedir. O dönemde iletişim amaçlı kullanılan işaretler ve semboller günümüzde grafik tasarımının kaynağını oluşturmaktadır. Bugün de, insanlar düşüncelerini farklı kanallar üzerinden açıklama gereksinimi duymaktadır. Teknolojik ilerlemenin de bir sonucu olarak, düşüncelerin aktarımı ve iletişimin sağlanması, çeşitli araçlar ile birlikte grafik tasarımı ve sergileme tasarımı ile gerçekleşebilmektedir. Grafik tasarım, bir projenin görsel öğelerinin oluşturulması ve düzenlenmesi uygulamasıdır. Bir derginin mizanpajını tasarlamak, bir tiyatro gösterisi için poster oluşturmak ve bir ürün için ambalaj tasarlamak grafik tasarım örnekleridir. Burada grafik tasarımcısının amacı, ürünün vermek istediği mesajı karşı tarafa daha iyi geçmesini sağlamaktır. Sergileme tasarımı da, bilgiyi yorumlayan, kullanıcıyı dâhil eden, etkileşime geçiren ve kullanıcıyı etkileyen bir izleyici deneyimi geliştirmek için mimarlık, peyzaj mimarlığı, grafik tasarım, görsel-işitsel mühendislik, dijital medya, aydınlatma, iç tasarım ve içerik geliştirme disiplinlerini bütünleştiren işbirliğine dayalı bir süreçtir. Her türlü sergi, izleyicilerini anlamlı ve ilgi çekici etkileşimlere dâhil ederek bir mesaj iletmeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle, iletişimde grafik tasarımı ve serileme tasarımının incelenmesi, bu çalışmanın motivasyonunu oluşturmaktadır. Çalışmada, grafik tasarımı ve sergileme tasarımı incelenmiş olup, iletişim açısından hangi konumda oldukları incelenen kaynaklar üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır. Literatürdeki çalışmaların incelenmesi yoluyla yapılan çalışma, betimsel inceleme ile grafik tasarımı ve sergileme tasarımı örneklerinin incelenmesi ve iletişim açısından yorumlanması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, incelenen örnekler ve kaynaklarda, grafik tasarımı ve sergileme tasarımının iletişim açısından önemi dile getirilebilir.
Özet (Çeviri)
The communication that human beings realized by drawing in caves in the early ages is realized through different channels today. The signs and symbols used for communication at that time constitute the source of graphic design today. Today, people still feel the need to express their thoughts through different channels. As a result of technological progress, the transfer of thoughts and communication can be realized through graphic design and exhibition design along with various tools. Graphic design is the practice of creating and organizing the visual elements of a project. Designing the layout of a magazine, creating a poster for a theater show and designing packaging for a product are examples of graphic design. The aim of the graphic designer here is to ensure that the message the product wants to convey is better conveyed to the other party. Exhibition design is a collaborative process that integrates the disciplines of architecture, landscape architecture, graphic design, audiovisual engineering, digital media, lighting, interior design and content development to develop an audience experience that interprets information, engages, interacts and influences the user. All kinds of exhibitions aim to convey a message by engaging their audiences in meaningful and engaging interactions. In this respect, examining graphic design and exhibition design in communication constitutes the motivation of this study. In the study, graphic design and exhibition design are examined and their position in terms of communication is tried to be determined through the sources examined. The study, which was conducted by examining the studies in the literature, was carried out in the form of descriptive analysis, examining examples of graphic design and exhibition design and interpreting them in terms of communication. As a result, the importance of graphic design and exhibition design in terms of communication can be expressed in the analyzed examples and sources.