Christian allegory in Tolkien's sub-creation: The Silmarillion
Tolkien'in alt-yaratımında Hristiyan alegorisi: Silmarillion
- Tez No: 872221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alt-yaratım Teorisi, Alegori, Yaratılanlarda Kutsal İmgeler, Hristiyanlık, İkincil Dünya, Sub-creation Theory, Allegory, Divine Images in Creatures, Christianity, Secondary World
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tolkien'in Silmarillion kitabı Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi fantastik serilerinin evrenin ve olayların tarihinin nasıl başladığını, Silmarillerin tarihinden yüzüğe kadar olan süreci, iyi ve kötü arasındaki savaşlarla kapsamlı bir şekilde anlatır. Kitap pek çok akademisyene İncil'e paralel yazılmış bir eser olarak örnek olmuştur. Bu tezde, Tolkien'in aksi yöndeki iddialarına rağmen Silmarillion'un kayda değer miktarda alegori içerdiğini savunuyorum. Ayrıca, Tolkien'in alt-yaratım teorisinin temel özelliği olan dünya inşası ve okuyucunun algısı üzerinden Hristiyanlığa paralel evrenle ilgili sonucu tartışıyorum. Ek olarak, Tolkien'in alt-yaratım teorisinin en önemli amaçlarından biri olan 'Tanrı'yı onurlandırmak' amacını gerçekleştirmek için yararlandığı 'mutlu son'u analiz ediyorum.
Özet (Çeviri)
Tolkien's The Silmarillion is a comprehensive narrative of how the history of the fantastical universe of The Hobbit and The Lord of the Rings series began, from the creation of the Silmarils to the One Ring, and the wars between good and evil. The book has been an inspiration for many scholars as a work written in parallel to the Bible. In this thesis, I argue that The Silmarillion fuses a remarkable amount of allegory despite Tolkien's claims to the contrary. I also discuss the outcome concerning the universe parallel to Christianity through Tolkien's world-building, which is the main feature of sub-creation theory, and the sense of perception in the reader. Furthermore, I analyse the 'happy ending' that Tolkien benefits in order to fulfil one of the most prominent aims of sub-creation theory, which is to 'honour God'.