İnsan karbonik anhidraz II'in inhibitörleri olarak diarilpirazol-benzensülfonamid türevlerinin MCET metodu ile 3D qsar çalışmaları ve farmakofor modellemesi
3d qsar studies and pharmacophore modeling of diarylpyrazole-benzenesulfonamide derivatives as inhibitors of human carbonic anhydrase II by MCET method
  1. Tez No: 872414
  2. Yazar: SEVCAN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3D QSAR, Karbonik Anhidraz II, Farmakofor, İlaç tasarımı, 3D QSAR, Carbonic Anhydrase II, Pharmacophore, Drug design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizikokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
41 adet diarilpirazol-benzensülfonamid türevlerine ait kanser inhibitör aktivitesinin etkileşim mekanizması 3D QSAR olarak MCET yönteminde incelenmiştir. 3D QSAR incelemeleri için gelişmiş teknikler olan CoMFA ve CoMSIA' ait daha önceki çalışmaları ile kendi yazılımımız MCET yönteminin sonuçları kıyaslanmıştır. Buna göre, bu çalışmada kanser karşıtı diarilpirazol benzensülfonamid türevlerinin aktiviteden sorumlu farmakofor yapısı farklı Local ReactiveDescriptor (LRD) kullanılarak tartışılmıştır. 3 boyutlu uzayda hizalanmış ve yönlenmiş atom yığınlarından oluşan kümelere bağlı olarak etkileşim noktaları belirlenmiştir. Molekül serisi ikiye bölünerek eğitim setinde Leave One Out-Cross Validation (LOO-CV) yöntemi ile 3D QSAR öngörülen model harici test setinde doğrulanmıştır. 3B farmakofor yapısını gösteren etkileşim haritasının belirlenmesi ile birlikte, kanser için yeni ilaç adaylarının tasarımı için faydalı göstergeler, modeller ve analizler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The interaction mechanism of the cancer inhibitor activity of 41 diarylpyrazole-benzenesulfonamide derivatives was examined in the MCET method as 3D QSAR. The results of our own software MCET method were compared with previous studies of CoMFA and CoMSIA, which are advanced techniques for 3D QSAR examinations. Accordingly, in this study, the pharmacophore structure responsible for the anti-cancer activity of diarylpyrazole benzenesulfonamide derivatives is discussed. Interaction points were determined based on clusters of atoms aligned and oriented in 3-dimensional space. The molecule series was divided into two, and a 3D QSAR model was predicted in the training set with the Leave One Out-Cross Validation (LOO-CV) method and validated in the external test set. With the determination of the interaction map showing the 3D pharmacophore structure, useful indicators, models and analyzes are provided for the design of new drug candidates for cancer.