Çeşitli antrenman metotlarının taekwondocularda bazı biyomotor ve fizyolojik özelliklere etkisi
The effect of various training methods on some biomotor and physiological characteristics of taekwondo players
- Tez No: 872582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, direnç lastiği, pliometrik, performans, Taekwondo, resistance tire, plyometric, performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, çeşitli antrenman metotlarının taekwondocularda bazı biyomotor ve fizyolojik özelliklere etkisini incelemektir. Kontrol gruplu deneysel model kullanılarak yapılan bu çalışmada 3 farklı araştırma grubuyla uygulama yapılmıştır. Araştırma gruplarının tümü 2023 yılında aktif olarak taekwondo sporunda lisanslı sporcu olmakla birlikte Trabzon ilinde ikamet eden müsabık sporculardan oluşmaktadır. Katılımcıların yaş guruplarının belirlenmesi ise ulusal/uluslararası turnuvalarda en fazla sporcunun katılım sağladığı gençler kategorisinde (14-17 yaş) yarışmacı olmalarına dikkate alınmıştır. Bu gruplar Deney Grubu 1 (taekwondoya özgü pliometrik antrenman), Deney Grubu 2 (taekwondoya özgü direnç lastiği antrenmanı) ve Kontrol Grubu (taekwondo antrenmanı) olarak adlandırılarak rastgele atama yapılarak belirlenmiştir. İlgili gruplara uygulanan 8 haftalık antrenman döneminin öncesinden ve sonrasında 20 metre sürat testi, 5-10-5 çeviklik testi, dikey sıçrama testi, stork denge testi, rast test, yoyo testi, taekwondo tekme frekansı performansı ve taekwondo elektronik yelek vuruş testleri uygulanmıştır. Gruplardan elde edilen verilerin SPSS (25. sürüm) yazılımıyla tanımlayıcı analizlerinin yapılmasının ardından araştırmada yer alan pliometrik, direnç ve kontrol gruplarının biyomotor ve fizyolojik gelişimlerinin grup içi (ön test-son test) karşılaştırmalarında wilcoxon işaretli sıralar testi, grupların ön ve son testlerinin gruplararası karşılaştırmalarında ise kruskal wallis testi kullanılmıştır. Kruskal wallis testi sonucunun anlamlı çıktığı durumlarda farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla posthoc çoklu karşılaştırma testlerinden düzeltilmiş bonferroni kullanılmıştır. Biyomotor test sonuçları incelendiğinde denge ve eseklik parametreleri taekwondoya özgü direnç lastği ile antrenman yapan grup lehine sonuçlar göstermiştir. Fizyolojik test sonuçları incelendiğinde, max güç, yorgunluk indeksi, relative güç ve maxVo2 parametreleri pliometrik antrenman yapan grup lehine sonuçlar geöstermiştir. Elektronik yelek vurş testi gruplar arası farklılıkların incelendiği sonuçlara göre ise palding ve yopchagi tekiklerinde direnç lastiği ile antrenman yapan grup lehine sonuçlar görülürken, burgu palding tekniği pliometrik antrenman yapan grubun lehine sonuçlar göstermiştir. Sonuç olarak; direk ve patlayıcı vuruşların yapıldığı teknikler için taekwondoya özgü direnç lastiği antrenmanlarının etkisi bulunurken, atletik ve dönerek yapılan daha zor vuruşlarda pliometrik antrenmanların etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of various training methods on some biomotor and physiological characteristics of taekwondo athletes. In this study, which was carried out using an experimental model with a control group, the application was carried out with 3 different research groups. All of the research groups consist of competitive athletes who are actively licensed athletes in taekwondo in 2023 and reside in Trabzon. In determining the age groups of the participants, it was taken into account that they were competitors in the youth category (14-17 years old), where the most athletes participated in national/international tournaments. These groups were determined by random assignment as Experimental Group 1 (taekwondo-specific plyometric training), Experimental Group 2 (taekwondo-specific resistance tire training) and Control Group (taekwondo training). Before and after the 8-week training period applied to the relevant groups, 20 meter speed test, 5-10-5 agility test, vertical jump test, stork balance test, rast test, yoyo test, taekwondo kick frequency performance and taekwondo electronic vest kick tests were applied. After performing descriptive analyzes of the data obtained from the groups with SPSS (25th version) software, the Wilcoxon signed-rank test was used for intra-group comparisons (pre-test-post-test) of the biomotor and physiological developments of the plyometric, resistance and control groups in the study, and the Wilcoxon signed-rank test was used for inter-group comparisons of the pre- and post-tests of the groups. Kruskal Wallis test was used. In cases where the Kruskal Wallis test result was significant, Bonferroni corrected posthoc multiple comparison tests were used to determine which groups the difference was between. When the biomotor test results were examined, balance and flexibility parameters showed results in favor of the group training with taekwondo-specific resistance rubber. When the physiological test results were examined, max power, fatigue index, relative power and maxVo2 parameters showed results in favor of the plyometric training group. According to the results of examining the differences between groups in the electronic vest impact test, results were seen in favor of the group training with resistance rubber in the palding and yopchagi techniques, while the twist palding technique showed results in favor of the group doing plyometric training. In conclusion; While taekwondo-specific resistance band training was found to be effective for techniques in which direct and explosive kicks are made, plyometric training was found to be effective in more difficult athletic and rotating kicks.