İntrakranial glial kitlesi olan hasta serumlarında YKL-40 ve oksidatif stresin araştırılması
Investigation of YKL-40 and oxidative stress in serum of patients with intracranial glial tumor
- Tez No: 872598
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİDİN MURAT GEYİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: YKL-40, TAS, TOS, MDA, glial tümör, molekül, YKL-40, TAS, TOS, MDA, glial Tumor, molecule
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Tüm tümörlerde olduğu gibi beyin tümörlerindede erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. İntrakranial glial kitle oluşumu ve evresi ile biyokimyasal belirteçler olan YKL-40, Total antioksidan status (TAS), Total oksidan status (TOS), ve Malondialdehit (MDA) arasındaki ilişki değerlendirilerek bu belirteçlerin beyin glial tümör belirteçleri olup olmayacağı ve beyin iltihabi sürecinde anlamlı rol alıp almadığını araştırmayı amaçladık. Anlamlı sonuçlar elde edildiği takdirde bu moleküllerin düzeyleri farmakolojik ajanlarla sınırlandırılması planlanarak glial tümör yeniden oluşum ve iltihabi süreç azaltılarak morbidite ve mortalite oranında faydalı sonuçlar elde edilecektir. Gereç ve Yöntemler: Ağustos 2021 ile eylül 2023 tarihleri arasında kliniğimiz (Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı)'nda beyin tümörü nedeniyle cerrahi uygulanan ve histopatolojileri düşük veya yüksek dereceli glial tümör olarak belirlenen 38 hasta ve kronik hastalığı olmayan 38 sağlıklı kontrol grup çalışmamıza dahil edilmiştir. Cerrahi operasyon öncesi venöz kan alınıp ELİZA yöntemiyle biyokimya laburatuvarında YKL-40, TAS, TOS ve MDA serum düzeyleri ölçüldü. Düşük dereceli gliom, yüksek dereceli gliom tanılı ve sağlıklı kontrol grupların serumlarında bu moleküllerin düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Laburatuvar sonuçları göz önünde bulundurulduğunda TOS, YKL-40 ve MDA ölçümleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. TAS düzeylerinde ise hasta ve sağlıklı birey grubunda anlamlı fark izlenmemiştir. Diğer yandan istatistiksel olarak tümör gruplarında YKL-40 düzeylerinin yüksek dereceli glial tümörlerde düşük dereceli glial tümörlere göre yüksek bulunup ve TAS, TOS ve MDA düzeylerinde tümör grupları arasında anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Sonuç: Veriler analiz edildiğinde oksidatif dengenin bozulması sonucu karsinogenezin tetiklendiği ve YKL-40 ve MDA moleküllerinin artması bu dengeyi bozmada rol alıp glial tümör etyolojisinde rol oynayabileceğini düşünüyoruz. İlerideki çalışmaların dahada genişletilmesiyle bu molekül düzeylerinin glial tümör tanısı ve derecesi hakkında yol gösterici olabileceği kanaatindeyiz. Aynı molekül düzeylerini azaltacak farmakolojik ajanların keşfedilmesiyle bu tümörlerin yükünü azaltacağı beklide surveylerini arttırmada ve yeni tedavi metotları için yol gösterici olacağı umudundayız.
Özet (Çeviri)
Purpose: As in all tumors, early diagnosis and treatment is very important in brain tumors too. We aimed to research by evaluating the relationship between intracranial glial tumor formation and stage and the biochemical markers YKL-40, Total antioxidant status (TAS), Total oxidant status (TOS), and Malondialdehyde (MDA), whether these markers can be brain glial tumor markers and have a significant role in the brain inflammation process. We aimed to investigate whether If meaningful results are obtained, it is planned to limit the levels of these molecules with pharmacological agents, and glial tumor regeneration and inflammatory process will be reduced, and beneficial results will be obtained in the rate of morbidity and mortality. Materıal And Methods: Between August 2021 and September 2023, 38 patients who underwent surgery for brain tumors in our clinic (Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Brain and Nerve Surgery) and whose histopathologies were recorded as low- or high-grade glial tumors, and 38 healthy control groups without chronic diseases were included in our study. . Before the surgical operation, venous blood was taken and serum levels of YKL-40, TAS, TOS and MDA were measured in the biochemistry laboratory using the ELISA method. It was determined that these molecules were degraded in the sera of low-grade glioma, high-grade glioma and healthy control samples. Results: Considering the laboratory results, TOS, YKL-40 and MDA measurements were found to be significantly higher in the patient group than in the control group. No significant difference was observed in TAS levels between the patient and healthy individual groups. On the other hand, YKL-40 levels were found to be statistically higher in high-grade glial tumors than in low-grade glial tumors, and no significant changes were observed in TAS, TOS and MDA levels between tumor groups. Conclusion: When the data are analyzed, we think that carcinogenesis is triggered as a result of the disruption of the oxidative balance and the increase in YKL-40 and MDA molecules may play a role in disrupting this balance and play a role in the etiology of glial tumors. We believe that by further expanding future studies, these molecule levels may provide guidance regarding the diagnosis and grade of glial tumors. We hope that the discovery of pharmacological agents that will reduce the levels of the same molecules will reduce the burden of these tumors, increase their surveillance, and provide guidance for new treatment methods.